O medalie de aur și trei de argint pentru România la Olimpiada Europeană de Fizică

Elevii români care au participat la Olimpiada Europeană de Fizică – EuPhO 2017, desfășurată între 20 și 24 mai la Tallin, în Estonia, se întorc acasă cu o medalie de aur și trei de argint. Echipa care a reprezentat România la Olimpiadă s-a pregătit prin intermediul programului „Hai la Olimpiadă!”, susținut de Banca Comercială Română și  de Fundația eMAG.

Medalia de aur a fost obținută de Petru Cotruț, elev în clasa a XI-a, care, de curând, a câștigat și o medalie de argint la Olimpiada Asiatică de Fizică – APhO, desfășurată între 1 și 9 mai 2017  la Yakutsk, în Federația Rusă. Ceilalți participanți români,  Silviu Adrian Predoi, Andrei Horațiu Eftime și Cosmin Andrei, tot elevi în clasa a  XI-a, au obținut, la rândul lor, rezultate excepționale: 3 medalii de argint.  În plus, Silviu Adrian Predoi a primit și un premiu special, datorită soluției propuse pentru cea mai dificilă problemă din concurs.

„Ne bucurăm că am putut susține participarea lotului României la prima ediție a Olimpiadei Europene de Fizică. În afara talentului cu care au fost înzestrați, rezultatele de excepție ale elevilor români se datorează și profesorilor care au știut să îi pregătească pentru aceste competiții și cărora le mulțumim pentru timp, efort și dăruire! Felicităm lotul României pentru aceste rezultate și le urăm succes și la Olimpiada Internațională de Fizică din Indonezia, care va avea loc în luna iulie!”, a declarat Tudor Vlad, Președintele Fundației eMAG pentru Educație.

„Suntem mândri că putem contribui la performanța olimpicilor pe care îi susținem prin programul „Hai la Olimpiadă!” și ne bucurăm să vedem că încrederea pe care noi am pus-o în ei dă rezultate. Credem că, datorită lor, tinerii cu încredere în forțele proprii și dispuși să muncească pentru visurile lor, putem privi cu încredere spre viitor”, a declarat Nicoleta Deliu, Șef Departament Comunicare Corporativă și Afaceri Comunitare, BCR.

„Când îi văd pe scenă pe concurenții români – victorioși, zâmbitori, eleganți, frumoși –

sper din toată inima că văd imaginea României viitoare. Când mă întorc spre sală și văd

oamenii privindu-i pe elevii români cu admirație, cu dorința de „a fi ca ei”, îmi doresc foarte mult ca toți tinerii României să-i privească în același fel. Mulțumesc celor care, prin ajutorul acordat, au făcut posibilă victoria!”, spune Adrian Dafinei, profesor coordonator al lotului olimpic de fizică al României.

Aflată la prima ediție, Olimpiada Europeană de Fizică a reunit participanți din 24 de țări, fiecare dintre acestea fiind reprezentată în concurs de echipe formate din câte cinci elevi. Mai mult, printre participanți s-au numărat și elevi din Brazilia și Singapore.

Banca Comercială Română și Fundația eMAG, prin programul Hai la Olimpiadă!, au susținut și pregătirea echipei care a reprezentat România la Olimpiada Asiatică de Fizică, desfășurată  între 1 și 9 mai la Yakutsk, în Federația Rusă, de unde elevii s-au întors cu o medalie de aur și două de argint. Mai mult, aceștia vor susține și participarea lotului României la Olimpiada Internațională de Fizică, care va avea loc în luna iulie în Indonezia.

Despre programul Hai la Olimpiadă!

Hai la Olimpiadă! este un program inițiat de Fundația eMAG în 2012. Din 2014, BCR a devenit partener al programului prin susținerea, alături de Fundația eMAG, a centrelor de pregătire și a celor mai importante concursuri de Matematică, Fizică și Informatică.

După patru ani de activitate, Hai la Olimpiadă! numără astăzi 22 de centre în 12 orașe din România, 3.286 de elevi pasionați de Matematică, Informatică și Fizică și 290 de profesori dedicați.

Prin programul Hai la Olimpiadă!, pregătirea pentru performanță se desfășoară în cele mai bune condiții și oportunitatea de a participa la pregătire se oferă tuturor copiilor care pot și doresc să se pregătească la un nivel peste medie. Profesorii din centre sunt recompensați pentru orele de pregătire, iar cele mai bune rezultate ale copiilor la concursurile naționale și internaționale sunt premiate de către Fundația eMAG și BCR.