Poveşti cu şi despre copii campioni (VI)

   În luna mai, ne-am gândit să vă prezentăm poveştile unor copii deosebiţi. Cu toţii sunt campioni naţionali sau internaţionali la diferite discipline, iar acest fapt ne-a făcut să fim mândri de ei. I-am cunoscut întâmplător, cu prilejul unor evenimente şi, descoperindu-le valoarea, ne-am zis că aceşti copii nu trebuie să rămână necunoscuţi, ci trebuie promovaţi pentru ca şi restul lumii/cititorii noştri să îi cunoască.
    Noi am apreciat întotdeauna sportivitatea, talentul şi performanţa, motiv pentru care, ştiind că se apropie 1 Iunie – Ziua Copilului – ne-am decis să venim cu premii simbolice în semn de recunoaştere a eforturilor acestor copii minunaţi. În perioada ce urmează vă vom prezenta câte o scurtă poveste despre fiecare dintre aceşti campioni.
   Deşi în materialul anterior anunţam că încheiem seria poveştilor despre copii campioni, iată că pe ultima sută de metri am cunoscut o nouă campioană şi nu am vrut s-o lăsăm nepremiată. Aşa că astăzi v-o prezentăm pe Maria Fileru, în vârstă de 10 ani, multiplă campioană la şah, una din cele mai bune şahiste ale generaţiei. A câştigat numeroase medalii, din care 3 sunt de aur, iar anul acesta a obţinut medalii la toate cele 4 probe din concurs, fiind singura jucătoare cu această performanţă.
   Palmaresul Mariei este unul impresionant, acesta fiind format din 11 medalii la Campionatele Naţionale ale României câştigate în ultimii patru ani,  3 medalii de aur la concursurile internaţionale din cadrul Cupei Trimontium, Plovdiv şi  2 medalii de bronz la Campionatele Europene de Sah rapid. Este o prezenţă constantă în lotul naţional al Romaniei, iar numărul concursurilor caştigate la nivel naţional şi internaţional sare de  40. În afară de şah, Maria Fileru este pasionată de pictură şi muzică.
O felicităm şi îi urăm mult succes în viitor!
Svetlana Sîrbu, RADOR