Consulatul României din Slatina, Ucraina, nu mai face faţă numărului mare de solicitări de vize

 Consulatul României din localitatea ucraineană Slatina nu mai face faţă numărului mare de solicitări de vize şi  permise de mic trafic de frontieră. Eliberarea unora dintre documente a fost programată chiar şi pentru luna ianuarie 2018.

La şase luni de la deschiderea Consulatului României din Slatina de peste Tisa, zilnic se înregistrează aglomeraţie din partea cetăţenilor ucraineni la solicitarea documentelor de călătorie în România. Pentru obţinerea vizei se aşteaptă şapte-zece zile, iar la permisul de mic trafic de frontieră programările sunt la mijlocul lunii ianuarie a anului viitor.
Gabriel Nicola, şeful misiunii diplomatice Transcarpatia: „Vizele le putem gestiona chiar la nivel de o săptămână, zece zile, fără niciun fel de probleme. Din păcate, solicitările de permise de mic trafic sunt extrem de multe şi am ajuns cu programările până în luna ianuarie a anului 2018. O veste bună este şi faptul că, începând din data de 12 iunie, cetăţenii Ucrainei vor putea călători în statele UE fără vize, dar numai posesorii de paşapoarte biometrice. Pe de altă parte, pentru cei din zona de frontieră care, într-adevăr, merg frecvent în România, este destul de greoi procesul de obţinere a unui paşaport şi, din acest motiv, vor merge în continuare pe baza permisului de mic trafic de frontieră deoarece nu li se pune ştampilă în paşaport”
Pe măsură ce vor scădea solicitările de vize, lucrătorii consulari vor acorda mai mult timp prelucrării datelor la permisele de mic trafic de frontieră./csimion/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 mai)