Lansarea Programului Online de Recuperare a Vaccinarii în România

Societatea Națională de Medicina Familiei are deosebita placere de a anunța lansarea Programului Online de Recuperare a Vaccinarii în România.

 Programul de Recuperare a Vaccinarii în România este un program național esențial, organizat sub forma unui curs online pentru medicii vaccinatori ca suport pentru modificările introduse în practică de noua Lege a Vaccinarii și pe fondul celei mai grave epidemii de rujeola din ultimii ani în România.

Acoperirea vaccinală în România a avut de suferit grav ca urmare a întreruperilor frecvente în aprovizionarea cu vaccinuri, situație care a condus la întârzieri mari sau chiar la abandonarea schemei de vaccinare recomandate pentru mulți dintre copiii din țara noastră.

Cursul online, disponibil pe platforma de e-learning formaremedicala.ro, este realizat cu sprijinul Institutului Național pentru Sanatatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” și a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila București, și în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Obiectivele Programului de Recuperare a Vaccinarii:

  • creșterea competențelor medicilor de familie și medicilor pediatri în vederea construirii unei scheme de vaccinare eficiente și a recuperării schemei recomandate prin Planul National de Imunizare curent;
  • dezvoltarea de abilități pentru comunicarea cu parinții pentru a facilita accesul la o prevenție adecvată pentru copii;
  • o informare actualizată asupra situației vaccinale curente, puternic afectată de întreruperile în aprovizionarea cu vaccinuri, traficul transfrontalier și proliferarea unor mesaje antivaccinare fără fundamente științifice.

 “Acest program întregește Planul Educațional pe Vaccinare oferit gratuit medicilor de familie și pediatri pe platforma FormareMedicala.ro care numără până în prezent peste 1500 de absolvenți ai cursurilor online care au obținut credite EMC și peste 3500 de medici care au parcurs studiile de caz interactive de pe platformă,” a declarat Dr. Rodica Tănăsescu, Președinte SNMF.

“Sunt multe modificări care apar în Planul Național de Imunizare, iar medicii vaccinatori trebuie să fie la curent cu toate acestea. Programele de educație online disponibile pe platforma FormareMedicala.ro sunt o referință importantă pentru colegii nostri”, precizează Conf. Univ. Dr. Mihai Craiu, autorul cursului Recuperarea Vaccinarii, medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu”.

“Este extrem de frustrant ca, după ce am investit enorm în comunicarea cu pacienții și mișcarea antivaccinală are un impact din ce în ce mai scăzut, să întâlnim noi piedici în atingerea unei acoperiri vaccinale corecte la nivelul țării. Aprovizionarea cu vaccinuri până la cabinetul medicului vaccinator trebuie să fie asigurată fara greș,” a subliniat Dr. Sandra Alexiu, Vicepreședinte SNMF, co-fondator al Grupului de Lucru Vaccinologie al SNMF și co-autor al cursului Recuperarea Vaccinării.

“Epidemia gravă de rujeolă cu care ne confruntăm este o expresie a acoperirii vaccinale deficitare de la noi din țară. Facem eforturi deosebite împreuna cu colegii noștri epidemiologi, pediatri, pentru a stăpâni această situație care a adus în lumină multe deficiențe ale sistemului. Vom fi în continuare alături de parinții care au nevoie de o comunicare susținută în vederea formării unei opinii argumentate privind vaccinarea.” Dr. Gindrovel Dumitra, coordonator și co-fondator al Grupului de Lucru Vaccinologie al SNMF.

Resurse

Despre FormareMedicală.ro

FormareMedicala.ro este un portal de informare și educație medicală continuă pentru medici, cu peste 30 de cursuri online gratuite, 12500 de medici înregistrati și 18.000 de absolvenți ai cursurilor.

Setul de acțiuni educative propuse în cadrul Planului de Educatie pe Vaccinare cuprinde în prezent 5 cursuri și 16 studii de caz interactive.

Responsabil pentru implementarea Planului de Educatie pe Vaccinare este Grupul de Lucru în Vaccinare al SNMF, care funcționează pe baza unui proiect multianual ce prevede instrumente adresate medicilor, asistentelor medicale și pacienților și desfășoară acțiuni în parteneriat cu asociațiile medicale și ale pacienților.

Despre EduMedical.ro

EduMedical.ro este un portal de informare pentru pacienți dezvoltat sub egida SNMF cu un trafic lunar de 80.000+ de vizitatori unici. Sunt peste 3000 de comentarii pe teme de vaccinare care arată preocuparea reală a părinților de a-și forma o opinie corectă cu privire la vaccinare pe baza argumentelor științifice oferite de medici.

Din comentariile părinților pe tema vaccinării

Comentariile au fost editate pentru a elimina referințele personale.

“Copilul meu a împlinit deja 3 luni și nu a primit nici un vaccin de imunizare în condițiile în care se fac tot felul de campanii de vaccinare a copiilor, dar vaccinurile lipsesc cu desăvârșire. Mai pot recupera schema de vaccinare?”

“Am un copil care […] are doar vaccinurile din maternitate. Puteți să îmi spuneți în ce masură putem recupera vaccinurile? Și care este schema?”

“Bună ziua. Am refuzat să-i fac fetiței mele vaccinul ROR, din motive pe care nu le mai indic acum. Mi-am reconsiderat opțiunea. Poate fi recuperat acest vaccin?”

“Baiețelul are 3 luni și vaccinul de 2 luni încă nu s-a facut. Până la ce vârsta se poate face?”

Statistici

Medicii de familie si vaccinarea. Sondaj la nivel național realizat de SNMF pe platforma FormareMedicala.ro:

95% dintre medicii de familie asigură la cabinet vaccinurile din cadrul PNI.

91% dintre aceștia asigură vaccinarea sezonieră.

61% asigură vaccinarea antitetanos.

60% asigură vaccinare cu vaccinuri opționale.

Motivele parinților care refuză vaccinarea:

77% teama de reacții adverse.

72% “au citit pe internet”.

51% “sunt prea multe controverse, nu mai știu ce să cred, așa că nu vaccinez”.

46% “am văzut la televizor”.

Cum acționează medicii în cazul unui refuz al părinților cu privire la vaccinarea copilului:

46% consiliază pacientul și îl reprogramează, arătându-și disponibilitatea de a veni în sprijinul părinților cu un mesaj argumentat știintific.

29% solicită declarația părintelui pe propria răspundere a asumării riscurilor nevaccinării contrar avizului medical.

16% pun la dispoziția pacienților materiale informative cu privire la vaccinuri.

9% altele

Resurse pentru pacienți

În cautarea protecției totale – discuție cu medicul:

https://www.edumedical.ro/de-ce-sa-mi-vaccinez-copilul/

Părinți care se opun vaccinarii în discuție cu medicul de familie

https://www.edumedical.ro/fii-un-parinte-responsabil-si-vaccineaza-ti-copilul/

Rolul și importanța vaccinării

https://www.edumedical.ro/rolul-si-importanta-vaccinului-i/

https://www.edumedical.ro/rolul-si-importanta-vaccinului-ii/

https://www.edumedical.ro/rolul-si-importanta-vaccinului-iii/

DATE DE CONTACT

Oana Bornaz

PR Coordinator
www.formaremedicala.ro
www.snmf.ro

M 0744 55 10 16

 

 

 

MAI MULTE INFORMAŢII

Despre Programul Online de Recuperare   a Vaccinării:

Pagina internet SNMF

FormareMedicala.ro

EduMedical.ro