Aici nu e nevoie de introducere, e pur şi simplu lasagna, dar varianta necarnivoră.

Pentru umplutură ne trebuie:

1 kilogram de ciuperci, 1 ceapă mare albă, 3 linguri de măsline negre (feliate), 370 grame de smântână, 3 linguri de făină, sare, piper, cimbru, ulei de floarea soarelui

Pentru sosul béchamel:

50 grame de unt, 3 linguri de făină, 370 grame de smântână

Ciupercile se curăţă, se taie cubuleţe, inclusive picioruşele, ceapa se taie şi ea cubuleţe. Se călesc în ulei (ceapa şi ciupercile plus puţină sare) până se înmoaie şi lasă puţină zeamă. Între timp se amestecă făina cu smântâna şi mirodeniile. Se toarnă deasupra şi se amestecă pe foc până se îngroaşă puţin, doar foarte puţin compoziţia. La final se adaugă măslinele. Asta e deci umplutura.

Sosul béchamel: se topeşte untul într-o tigaie, se amestecă cu făina şi se adaugă smântâna, amestecând continuu pentru a scăpa de cocoloaşe, până se obţine un sos consistent.

Într-o tavă de dimensiuni medii se aşează un strat de ciulama de ciuperci, câteva linguri de sos béchamel (nu mult, trebuie să rămână pentru stratul de deasupra), un strat de foi de lasagna, iar un strat de ciuperci, etc etc, până se termină compoziţia. Deasupra se toarnă sosul béchamel şi se presară caşcaval ras. Se dă la cuptor pentru aproximativ jumătate de oră.

DSCI3584“Modelul” de faţă a ieşit subţire, pentru o lasagna mai “înaltă” ar fi fost probabil nevoie de o pădure întreagă de ciuperci… sau o crescătorie…

Şi poftă bună!

Daniela Sîrbu