Timișoara Saracens a câștigat titlul de campioană a SuperLigii CEC Bank la rugby, ediția 2016-2017, după ce s-a impus în fața formației Știința Baia Mare, 17-16 (6-6), în finala competiției, disputată pe Stadionul național ”Arcul de Triumf” din Capitală.
Miza partidei și-a pus din plin amprenta pe desfășurarea meciului: nicio echipă nu a riscat și a preferat transformările în detrimentul jocului la mână. După ce băimărenii au deschis scorul, prin Luke Samoa, care a transformat o lovitură de pedeapsă în minutul 10, bănățenii au egalat după doar două minute, prin același procedeu, marcator Gabriel Conache. În minutul 28, Luke Samoa i-a readus pe maramureșeni în avantaj, tot prin concretizarea unei lovituri de penalitate, pentru ca în minutul următor Tevita Manumua să restabilească egalitatea printr-un superb dropgol, pentru 6-6, la pauză.
Conache a transformat o nouă lovitură de pedeapsă în minutul 46, Manumua a izbutit primul și singurul eseu al formației sale, în minutul 48, după o fază purtată în viteză, 14-6. Conache nu a reușit transformarea încercării, în schimb Știința a răspuns trei minute mai târziu, același Luke Samoa aducând alte 3 puncte pentru echipa antrenată de Eugen Apjok.
Practic finala s-a decis în ultimele 10 minute, după ce maramureșenii au obținut un eseu de penalizare, în minutul 70, care, transformat de neozeelandezul Luke Samoa, i-a adus în avantaj pe tabela de marcaj, scor 16-14. Bănățenii nu au renunțat și, cu toate că aveau un om mai puțin pe teren după ce Vasile Rus a văzut cartonașul galben, o lovitură de pedeapsă fructificată de Conache a făcut ca scorul să le fie favorabil, 17-16, cu 5 minute înainte de fluierul final.
Deși a avut posibilitatea câștigării meciului, CSM Știința Baia Mare nu a reușit să-și adjudece trofeul, norocul părăsindu-l pe Samoa chiar la ultima lovitură de penalitate dictată în favoarea ”zimbrilor”, în minutul 78, el trimițând balonul pe lângă buturi, dintr-o poziție foarte bună. ”Jucătorul meciului” a fost desemnat bănățeanul Marian Drenceanu.
Marcator a nouă puncte, Gabriel Conache spune că finala a fost câștigată de echipa care a greșit mai puțin.
Timișoara a jucat opt finale împotriva grupării din Baia Mare și le-a câștigat pe toate. Căpitanul timișorenilor, Vasile Rus, declară că, înaintea fazelor eliminatorii, jucătorii bănățeni au primit mesaje mai ales dinspre Maramureș care le spuneau că sunt o echipă terminată.

RADIO TIMIŞOARA – 29 mai