„Cine conduce lumea? Riad versus Bergen”

În general, liderii ţărilor nordice nu adresează cuvinte provocatoare, dar de data asta permierii Danemarcei, Suediei, Norvegiei, Finlandei şi Islandei au făcut o excepţie. Ei au postat o fotografie în care ţin în mâini o minge de fotbal – ironizând imaginea devenită virală săptămâna trecută, în care preşedintele american Donald Trump, regele saudit Salman şi preşedintele egiptean Abdel Fatah al-Sisi ţin în mâini un glob luminos. Acel glob a fost aprins la ceremonia de inaugurare a Centrului Global pentru Combaterea Ideologiilor Extremiste din Riad, la care au participat cei trei lideri în 21 mai. Luminozitatea stranie le dădea celor trei o aură de eroi negativi din benzile desenate, care complotează cum să domine lumea, o imagine care s-a dovedit irezistibilă pentru utilizatorii de Twitter. Şi se pare că a fost la fel de irezistibilă pentru Lars Lokke Rasmussen, Juha Sipila, Bjarni Benediktsson, Erna Soldberg şi Stefan Lofven, premierii Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei şi respectiv Suediei.
La întrunirea pe care au avut-o în Bergen, Norvegia, pentru a discuta despre cooperarea între ţările lor, cei cinci şefi ai guvernelor ţărilor nordice au avut ideea unei versiuni proprii a acelei fotografii şi au postat-o pe mediile de socializare. Pe pagina ei de Facebook, premierul norvegian, doamna Soldberg a făcut comparaţia în mod explicit: „Cine conduce lumea? Riad versus Bergen”, a scris Soldberg sub fotografia lui Trump şi ai ei împreună cu ceilalţi patru lideri nordici.
„Nu ştiu ce gândesc cei din fotografia de mai sus”, scrie ea. „În cea de mai jos se află cei cinci premieri nordici, având în mâini o minge cu obiectivele (joc de cuvinte: ‘goal’ înseamnă şi obiectiv şi gol – n.r.) sustenabilităţii. Sperăm ca acestea să fie o foaie de parcurs pentru viitor”./abuzoian

THE GUARDIAN (Marea Britanie), 31 mai 2017