Germania serbează 500 de ani de la Reforma lui Luther cu un preot robot

 La cinci sute de ani de la apelul radical adresat de Martin Luther la reformarea Bisericii romano-catolice, tradiţia religioasă se află în faţa provocării tehnologiei, în micul oraş german Wittenberg. Aici a fost prezentat un preot robot, care dă binecuvântări în cinci limbi şi emite lumină din mâinile sale, în cadrul expoziţiei care va marca aniversarea începutului Reformei declanşate de Luther prin cele 95 de teze pe care le-a afişat pe uşa bisericii din Wittenberg. La jumătate de mileniu de la acel moment, robotul BlessU-2 are menirea de a iniţia o dezbatere despre viitorul bisericii şi potenţialul inteligenţei artificiale. „Am vrut ca oamenii să se gândească dacă este posibil să fii binecuvântat de o maşină, sau dacă este nevoie de un om”, a spus Stephan Krebs de la biserica protestantă din Hesse şi Nassau, care se află la originea acestei iniţiative. Robotul are pe piept un touchscreen, are două braţe şi un cap. El îşi poate ridica braţele, poate emite fascicule luminoase, poate recita versete biblice şi poate da binecuvântări în germană, engleză, franceză, spaniolă sau poloneză. De asemenea, credincioşii pot opta pentru o voce de bărbat sau de femeie.
Expoziţia din Wittenberg rememorează răsturnările politice şi religioase care au avut loc în Europa în secolul XVI, care au dus la cea mai mare schismă a creştinismului occidental şi la o serie de războaie religioase. Tezele lui Luther, scrise în latină, au contestat în esenţă autoritatea şi elitismul Bisericii romano-catolice.
BlessU-2 nu este primul robot folosit în lumea credinţei. Anul trecut, un templu budist de la periferia Beijingului a creat un robot călugăr care putea incanta mantre şi putea explica preceptele de bază ale acestei religii.

(www.theguardian.com – 30 mai)