„Râd, deci gândesc – puterea comediei în secolul XXI”

Vineri 2 și sâmbătă 3 iunie, începând cu ora 10.00, la Biblioteca Centrală Universitară – Salonul „Carol I” va avea loc Conferinţa Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT). Organizată în cadrul Festivalului Comediei Românești (festCO), Conferinţa AICT reunește la București critici și universitari de elită de pe toate continentele în jurul unei tematici incitante: „Râd, deci gândesc: Puterea comediei în secolul XXI”. Este pentru prima dată când Asociația Internațională a Criticilor de Teatru (AICT) abordează această temă: comedia și valoarea ei la începutul secolului XXI, între spiritul local și contextul global. O adevărată celebrare a comediei, evenimentul va fi totodată o ocazie unică de a discuta despre valențele comicului în spațiul contemporan:
• are teatrul datoria să schimbe sau cel puțin să provoace societatea prin comedie?
• în regimuri totalitare, este comicul o atitudine subversivă sau… complezentă?
• în ce măsură poate comedia să evite pericolele extremismului în modul ei de a interoga tabuurile lumii?
• cum este influențată scena comediei de către cultura de masă?
• care este raportul între comedie și adevăr în aceste timpuri?
Invitatul special al conferinței este Hans-Thies Lehmann, autorul celebrului studiu Teatrul postdramatic.
Moderatori vor fi Margareta Sörenson (Președinte AICT) și Octavian Saiu (Președinte al Secției Române AICT – Teatrologie).
Pe durata evenimentului va fi asigurată traducere simultană în/din limbile engleză și română.
Intrarea este liberă. Accesul în Salonul “Carol I” se face pe la Intrarea Regală Str. Dem I. Dobrescu, începând cu ora 9.30.