Sesizare a IICCMER la Parchetul General

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a depus o sesizare la Parchetul General cu privire tratamente inumane aplicate minorilor instituţionalizaţi în timpul regimului comunist. Preşedintele executiv al institutului, Radu Preda, susţine că până acum au fost identificate aproximativ 10 mii de victime ale sistemului, copii care au fost bătuţi, înfometaţi şi sedaţi în loc să primească tratament medical.

Radu Preda: /…/ sistematice şi sistemice, care privesc cele trei dimensiuni: pe de-o parte, cea administrativă, sunt oameni care concret erau acolo vinovaţi de ceea ce se întâmpla, profesională – doctori sau alte meserii ale unor oameni care nu şi-au făcut treaba până la capăt, şi politică. Aceste instituţii erau sub control politic. Şefii acestor instituţii erau puşi de organele politice judeţene, respectiv naţionale. Vinovăţia este personală, dar să nu uităm că o bună parte dintre crimele comunismului s-au consumat în cadrul unui sistem.

Realizator: Radu Preda a mai declarat că Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului a descoperit aproape 800 de decese suspecte în aceste cămine de copii şi a precizat că faptele nu sunt prescriptibile, conform Codului Penal actual, cât şi celui valabil în acea perioadă./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 iunie