Revista presei internaţionale – 2 iunie 2017

Aliaţii NATO şi ţările partenere participă la două exerciţii militare majore în Europa Centrală şi de Est, anunţă Stars and Stripes. Aproximativ 4.000 de militari americani şi europeni din 14 ţări au lansat exerciţiul anual Baltic Operations, BALTOPS, în portul polonez Szczecin, la Marea Baltică, detaliază The Washington Post. A 45-a ediţie a manevrelor NATO implică forţe maritime, aeriene şi terestre, cu aproximativ 50 de nave şi submarine şi peste 50 de aparate de zbor, cu trupe din Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Olanda, Lituania, Letonia, Germania, Norvegia, Marea Britanie, Suedia şi ţara gazdă, Polonia, notează Detroit News. Între timp, în România, alţi 2.000 de soldaţi, 1.000 de cadre de asistenţă şi 500 de vehicule din 11 ţări ale NATO se antrenează în cadrul exerciţiului Noble Jump 2017, adaugă Atlanta Journal. Un convoi militar de 300 de militari venind din Bulgaria a ajuns în România, iar alte trupe li se alătură de la baze din Marea Britanie, Germania, Olanda, Spania, Polonia, Norvegia şi Albania, completează ziarul american. Şi Legiunea spaniolă participă la exerciţiul Noble Jump 2017 al NATO, care are loc până la jumătatea lunii iunie, la poligonul Cincu, din România, notează El Economista. Prezenţa Spaniei la frontiera de est a Europei este completată cu 300 de soldaţi de infanterie, vehicule de luptă ‘Leopard 2E’ şi 15 blindate ‘Pizarro’, care vor fi desfăşurate în Letonia, pentru a participa la consolidarea pe care NATO o planifică în această zonă a Bătrânului Continent, adaugă ziarul spaniol. În acest context, reprezentantul Rusiei la NATO, Alexander Gruşko, a avertizat că Moscova este preocupată de desfăşurarea militară a Alianţei în centrul şi estul Europei, reţine Business Insider. „NATO construieşte o nouă situaţie de securitate militară, pe care nu o putem ignora şi căreia ar trebui să ne adresăm folosind instrumentele noastre militare”, a declarat Gruşko, fără însă a preciza ce măsuri ar putea să ia Rusia, menţionează Business Insider. Oficialul rus a mai spus că multitudinea de ameninţări globale înseamnă că este imposibil pentru orice grup de state sau organizaţii ca NATO „să creeze o insulă de securitate”. „Dacă Europa este într-adevăr interesată să-şi îmbunătăţească propria securitate, pur şi simplu nu este posibil să facă asta fără Rusia”, a spus Gruşko, citat de Richmond Times Dispatch. La rândul său, preşedintele Vladimir Putin, citat de Tass, a afirmat că Rusia nu ameninţă Suedia, dar, dacă ea va intra în NATO, Moscova va reacţiona şi la această ameninţare.
La Sankt-Petersburg se desfăşoară lucrările Forumului Economic Mondial, la care şi-au confirmat participarea 39 de miniştri din 26 de state, anunţă Rosbalt. Vorbind în cadrul forumului din fosta capitală imperială, Vladimir Putin i-a admonestat dur pe criticii ţării sale, numindu-i nişte „rusofobi”, nefericiţi că Rusia îşi apără interesele, notează Russia Today. Această rusofobie „contraproductivă”, cum o consideră preşedintele rus, este legată de apariţia unei lumi multipolare, dar nu va putea dura la nesfârşit, adaugă Le Figaro.
Berlinul vrea să intensifice cooperarea cu Beijingul, a declarat cancelarul Angela Merkel, în urma discuţiilor cu premierul chinez Li Keqiang, aflat într-o vizită de patru zile în Germania şi Belgia, informează Europe Online Magazine. Cu ocazia turneului său european, premierul chinez participă şi la reuniunea anuală China-UE, anunţă EUObserver. Premierul chinez are pe agendă reiterarea angajamentului ţării sale de îmbunătăţire a guvernanţei globale, cu ajutorul UE, de definire a unor căi de actualizare a legăturilor comerciale China-UE şi, în special, de implicare mai mare a UE în iniţiativa chineză „Centura Economică a Drumului Mătăsii şi Drumul Mătăsii Maritim al secolului 21”, subliniază China Daily.
La Londra, Theresa May şi Jeremy Corbyn, cei doi rivali politici principali ai scrutinului din 8 iunie, au fost puşi la grea încercare, în emisiuni electorale la Sky News şi Channel 4, fără însă a se înfrunta în direct, scrie presa britanică. Nu a fost vorba despre o dezbatere propriu-zisă, precizează The Guardian, întrucât premierul conservator a refuzat o întâlnire faţă-n faţă cu rivalul său laburist. „O punere pe jar, în prime time”, titrează ironic The Independent, „Râsete batjocoritoare per ansamblu”, adaugă New Statesman, comentând dezbaterile. Potrivit unui sondaj citat de The Evening Standard, diferenţa dintre conservatori şi laburişti pare a se reduce, cu o săptămână înainte de alegeri, laburiştii reuşind o creştere de trei procente.
Reţinem şi o premieră din lumea ştiinţei. NASA va explora, pentru prima dată, atmosfera exterioară a Soarelui, anunţă The Wall Street Journal. Sonda Parker Solar, precizează New Scientist, este denumită după astrofizicianul care a lansat teoria vântului solar supersonic, Eugene Parker, şi va fi lansată în 2018, pe o orbită la 6,2 milioane de kilometri distanţă faţă de Soare, la temperaturi de 1.400 de grade Celsius, de şapte ori mai aproape de imensul corp cosmic decât a ajuns orice altă sondă spaţială vreodată.

(Cristina Zaharia – RADOR)