Absolvenţii de liceu olimpici vor primi granturi de cercetare

Absolvenţii de liceu olimpici vor primi granturi de cercetare, de săptămâna viitoare, când intră în vigoare o hotărâre de guvern aprobată în scopul de a-i păstra în ţară. Sumele sunt cuprinse între 1.500 şi 3.500 de euro pe an, şi potrivit ministrului cercetării, Şerban Valeca, sunt mai mari decât cele oferite în state vest-europene.
Şerban Valeca: Toate aceste lucruri le-am gândit văzând ce îi tentează pe ei afară. Sumele de bani din România ar fi un pic mai mari decât cele din Olanda sau din Marea Britanie şi am considerat că aceste mici genii e bine să rămână în ţară. Sumele pe care le-am calculat nu sunt împovărătoare pentru bugetul nostru şi nici pentru bugetul de stat. Aceşti copii de excepţie au o variantă foarte bună de a rămâne în ţară şi de a studia şi de a lucra în domeniul cercetării.
Realizator: Anul acesta urmează să primească granturi de cercetare 600 de elevi care au ocupat primele trei locuri la olimpiade naţionale sau internaţionale. Condiţia este să se angajeze că vor lucra patru ani într-un institut de cercetare din ţară./rduinu/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 iunie