Proiectul de lege privind salarizarea bugetarilor urmează să ajungă, marţi, în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor

Realizator: Proiectul de lege privind salarizarea bugetarilor urmează să ajungă astăzi în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, după ce parlamentarii din Comisia pentru muncă vor face ultimele ajustări la actul normativ. Ministrul de resort, Lia Olguţa Vasilescu, a solicitat ca deputaţii să revină asupra modificărilor făcute în Senat, care ar duce la depăşirea bugetului propus de guvern, pentru aplicarea legii. Angela Matei a urmărit subiectul şi ne spune, în radiojurnal, ce schimbări ar urma să mai fie făcute astăzi.
Reporter: Angela Matei – Înainte de întocmirea raportului final, deputaţii din Comisia pentru muncă trebuie să decidă asupra articolelor privind etapele de aplicare a legii salarizării, indemnizaţia de hrană şi drepturile salariale pentru gestionarea proiectelor europene. Se revine astăzi şi asupra anexei care cuprinde instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Aceste probleme au rămas neclarificate, deoarece ministrul muncii a cerut o perioadă de analiză în care Ministerul Finanţelor să calculeze încă o dată impactul financiar al măsurilor. Olguţa Vasilescu a precizat că anvelopa salarială de 32 de miliarde de lei, prevăzută pentru următorii patru ani, nu poate fi depăşită, şi deci nu pot fi susţinute cheltuieli în plus. Ministrul a explicat şi de ce nu a fost de acord cu introducerea unei grile de salarizare pentru personalul din administraţia publică locală.
Lia Olguţa Vasilescu: E primul pas spre descentralizare şi hai să nu mai facem confuzii. Nu primarii sunt cei care stabilesc salariile. Nu preşedinţii de consilii judeţene, ci consiliile locale şi judeţene, în ansamblu, unde sunt reprezentate toate partidele politice, şi iată, acum se face acest lucru şi cu consultarea sindicatului reprezentativ sau a reprezentanţilor salariaţilor.
Reporter: De altfel, în dezbaterile de săptămâna trecută, membrii comisiei nu au aprobat modificări importante faţă de ceea ce s-a decis în plenul Senatului. Deputatul USR, Cristian Seidler, susţine că au fost respinse toate amendamentele care vizau depolitizarea şi asigurarea transparenţei în administraţie.
Cristian Seidler: Cele mai multe amendamente până acum admise la legea salarizării unitare sunt cele ale Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. Cu alte cuvinte, Guvernul a reportat mari victorii în a-şi amenda propria lege. Nu ne-ar mira ca după adoptarea acestei legi, sau chiar şi până la adoptarea acestei legi, să mai vedem modificări chiar de substanţă, iar după aceea, să vedem ordonanţe de urgenţă care să o modifice, pentru că are mari hibe.
Reporter: După întocmirea raportului, proiectul legii salarizării ar urma să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, chiar din această după-amiază./lalexandrescu/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 iunie)