Comisia parlamentară de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009 continuă audierile

Comisia parlamentară de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009 continuă, astăzi, audierile. În această săptămână, membrii comisiei vor decide când îl vor chema şi pe fostul preşedinte Traian Băsescu, dar şi în cum se vor adresa Parchetului General pentru a evita situaţii precum cea a lui Anghel Iordănescu, care a refuzat să răspundă la întrebări pe motiv că este martor într-un dosar deschis de Parchetul General privind acelaşi subiect.
Pe lista celor invitaţi astăzi să răspundă întrebărilor puse de membrii Comisiei Parlamentare de Anchetă figurează Dan Şova şi Dan Radu Ruşanu. Ieri, în timpul audierilor, Gheorghe Flutur, şef de campanie electrală al fostului preşedinte Traian Băsescu, a spus că nu are informaţii potrivit cărora scrutinul prezidenţial din 2009 ar fi fost fraudat. El a explicat totodată procedura numărării paralele a voturilor practicate la alegeri de PDL.
Gheorghe Flutur: „Noi colectam de la oamenii din secţiile de votare, oamenii partidului nostru, după ce se încheia procesul verbal, legal, printr-un program rezultatele pe fiecare secţie de votare”.
Alegerile s-au desfăşurat în limite legale a subliniat şi fostul ministru PDL, Radu Berceanu.
Radu Berceanu: „Toată lumea a fost pe muchie de cuţit şi „domne, oare ce o să iasă că e foarte aproape, nu ştiu ce”. Singrul care era mai vesel era Videanu pentru că el a pus la punct sistemul cu numărarea voturilor. Ce fraudare? Astea sunt ca să ne aflăm în treabă”.
Ieri, preşedintele Comisiei de anchetă, Mihai Fifor, a precizat că a trimis o scrisoare procurorului general prin care cere lămuriri privind existenţa unei anchete desfăşurate de Parchet pe tema alegerilor din 2009 şi a calităţii pe care persoanele invitate de Comisie o au eventual în această cauză. Printre cei vizaţi de membrii comisiei se numără Gabriel Oprea, Anghel Iordănescu, Neculai Onţeanu, care au refuzat să vină la audieri sau să dea informaţii, dar şi alte persoane aşteptate în comisie, George Maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi./dursache/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 iunie)