Ia românească a fost promovată în Parlamentul European

Ia românească a fost promovată, astăzi, în Parlamentul European printr-o dezbatere pe tema elementelor tradiţionale ale culturii naţionale şi o expoziţie, organizate de europarlamentarul Viorica Dăncilă în parteneriat cu Ministerul Românilor de Pretutindeni. Ia a ajuns să fie recunoscută oriunde, nu doar pe continent, iar evenimente de acest fel aduc în prim plan valorile româneşti în cadrul patrimoniului cultural al Uniunii Europene.

Viorica Dăncilă: Ia românească este unul din obiectele cu care ne putem mândri şi care cred eu că aduce plus valoare Patrimoniului European. Acest eveniment va fi pentru noi un eveniment de suflet, un eveniment prin care vrem să arătăm că avem un port popular foarte frumos, face din românce să poarte acest port popular cu mai mult drag şi în acelaşi timp vrem să transmitem generaţiilor viitoare că este foarte important să ţină la ceea ce ne reprezintă obiceiuri, tradiţii, port popular.

Dezbaterea „Ia-simbol al comunităţii româneşti din Europa” a fost urmată de vernisajul unei expoziţii cu modele de ii din toate regiunile ţării. Ziua internaţională a Iei se sărbătoreşte în fiecare an, în 24 iunie./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 iunie