RADIO FRANCE INTERNATIONALE: Tăierile ilegale de copaci au scăzut spectaculos în România

Numărul cazurilor de tăieri ilegale de arbori a scăzut masiv în România, în 2016. Potrivit unui raport Greenpeace, anul trecut s-au înregistrat în medie 26 de cazuri pe zi, faţă de aproape 100 în 2015.

Explicaţiile ar putea fi înăsprirea legislaţiei şi numărul din ce în ce mai mare de sesizări din partea cetăţenilor. Iată ce spune la RFI coordonatorul de campanii pe păduri şi biodiversitate de la Greenpeace România, Valentin Sălăgeanu.

„Noi monitorizăm tăierile ilegale de arbori din România începând cu anul 2009 şi am avut o creştere de la an la an a numărului de cazuri înregistrate zilnic. În 2015 aveam undeva la 96 de cazuri pe zi. Vedem că în 2016 avem doar 26 de cazuri pe zi, ceea ce este o scădere spectaculoasă”, declară ecologistul.

„Noi punem scăderea pe seama noilor prevederi legislative, care au stabilit sancţiuni sporite, dar şi noi tipuri de sancţiuni. Deci practic, legislaţia aplicabilă în 2016 a fost îmbunătăţită. Credem că ăsta e motivul principal care a dus la scăderea numărului de tăieri ilegale, dar ceea ce e important de menţionat şi ceea ce ni se pare nouă că este cu adevărat o realizare pentru România este că pentru prima dată în istorie, în lupta asta împotriva fenomenului tăierilor ilegale contribuţia cetăţenilor a fost covârşitoare. Din aceste aproape 9.500 de cazuri înregistrate anul trecut, 42% au fost descoperite ca urmare a implicării cetăţenilor, ceea ce este absolut remarcabil”, consideră Valentin Sălăgeanu.

Cosmin Ruscior

(http://www.rfi.ro/mediu-95648-greenpeace-taieri-copaci)/abuzoian

RADIO FRANCE INTERNATIONALE, 7 iunie 2017