Revista presei internaţionale – 8 iunie 2017

Comunitatea internaţională, ca şi presa de pretutindeni, aşteaptă cu nerăbdare rezultatul alegerilor parlamentare din Marea Britanie. În urma recentelor atacuri de la Manchester şi Londra, premierul Theresa May a afirmat că legislaţia privind drepturile omului va fi modificată în mandatul său, dacă obstrucţionează lupta antiteroristă a ţării, notează Time. Laburiştii au promis să se opună eforturilor premierului de a întări securitatea cu preţul afectării drepturilor omului, asigură Daily Mail. În funcţie de rezultatul votului, Uniunea Europeană va trebui să regândească strategia de negociere pentru Brexit, crede Stratfor. Theresa May nu va reuşi să asigure un acord comercial cu UE în 2019, iar Regatul Unit se va îndrepta spre un Brexit abrupt, prezice OECD, citată de The Independent. În cel mai recent raport privind economia globală, organizaţia economică anticipează o încetinire drastică a creşterii în Regatul Unit în 2018, la numai 1%. Riscul major pentru economie este incertitudinea din jurul procesului de ieşire din UE, crede OECD.

Teheranul a fost zguduit de două atacuri teroriste asupra unor locuri simbolice, titrează Tehran Times. Fars News Agency asigură că forţele de ordine ţin situaţia sub control, după ce ISIS a revendicat atacurile, conform Tasnim News Agency. Atentatele de ieri, cele mai mari din ultimii 16 ani, vor încuraja grupurile fundamentaliste să adopte o atitudine mai dură faţă de Irak şi Siria, iar pe plan intern vor fi folosite ca muniţie politică împotriva preşedintelui Hassan Rouhani, opinează Stratfor. Preşedintele Rouhani a declarat că aceste atacuri vor determina Iranul să fie mai unit şi mai hotărât în lupta împotriva terorismului regional, a extremismului şi a violenţei, citează IRNA. De la începutul anului, ISIS şi-a înmulţit ameninţările la adresa Teheranului, în cadrul a ceea ce gruparea jihadistă prezintă ca un război religios între suniţi şi şiiţi, explică Le Monde. În plus, aceste atacuri se înscriu într-un moment de tensiune regională extremă, după ce Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi mai mulţi din vecinii lor au rupt relaţiile diplomatice cu Qatarul, acuzat de „sprijin pentru terorism” şi de complezenţă faţă de Iran.

La Bruxelles, Comisia Europeană a lansat un fond pentru sporirea capacităţilor de apărare a Europei, prin stimularea cooperării între statele membre în cercetarea, dezvoltarea şi achiziţionarea de arme, anunţă Europe Online Magazine. Acest fond va deveni operaţional în acest an, prin alocarea a 25 de milioane de euro din bugetul comunitar, iar cifra va creşte la 90 de milioane de euro în 2018 şi 2019. După 2020, Comisia recomandă sporirea bugetului la 500 de milioane de euro anual, adaugă Europe Online Magazine. Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de o independenţă semnificativă în ceea ce priveşte apărarea şi securitatea, scriu într-un articol comun preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi premierul ceh, Bohuslav Sobotka, în The Wall Street Journal. „A venit timpul ca Europa să ia în propriile mâini problema apărării şi securităţii, iar în această săptămână va fi făcut încă un pas în acest sens, vineri, când liderii UE se vor întâlni, la Praga, la Conferinţa Internaţională pentru Apărare şi Securitate”, scriu cei doi oficiali europeni, citaţi de ziarul american. Lipsa de cooperare în Europa materie de apărare şi securitate ne costă anual între 25 şi 100 de miliarde de euro, subliniază Jean Claude Juncker, în El Pais, asigurând că statele UE au multe de câştigat dacă pun în comun vehicule, muniţie şi, în definitiv, investigaţii comune. În Europa de Est, aproximativ 4.000 de militari americani şi europeni din 14 ţări sunt angrenaţi în exerciţiul anual Baltic Operations, BALTOPS, la Marea Baltică, scrie The Washington Post. În acelaşi timp, în România, 2.000 de soldaţi şi 500 de vehicule din 11 ţări ale NATO se antrenează în cadrul exerciţiului Noble Jump, adaugă Atlanta Journal. Şi Legiunea spaniolă participă la exerciţiul Noble Jump al NATO, care are loc până la jumătatea lunii iunie, la poligonul Cincu, din România, notează El Economista. Totodată, au sosit în Marea Britanie câteva bombardiere din Statele Unite, în sprijinul acestor două exerciţii multinaţionale, pentru a îmbunătăţi coordonarea între ţările partenere. În plus, aproximativ 25.000 de militari din Statele Unite şi alte 23 de ţări vor participa la un exerciţiu pe scară largă, Saber Guardian, care se desfăşoară anual în regiunea Mării Negre, din 2013, anunţă Toronto Star. Exerciţiul Saber Guardian va fi cel mai mare dintre cele 18 exerciţii separate de la Marea Neagră, planificate în acest an, a declarat Comandamentul European, citat de ziarul canadian.

Preşedintele rus Vladimir Putin a respins ideea că SUA ar putea revendica o victorie într-un eventual conflict cu Rusia, menţionând că „nimeni nu va supravieţui” unei astfel de coliziuni, scrie Newsweek. Revista americană adaugă că Rusia şi China planifică evenimente militaare comune ample pe viitor, în urma unei întâlniri la care părţile au adoptat o foaie de parcurs până în 2020. Rusia şi China şi-au întărit legăturile politice şi militare în ultimii ani, aminteşte Newsweek, promovându-şi alianţa numită Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, concepută ca un fel de contrapondere la NATO.

Cristina Zaharia, RADOR