Asociaţiile de pacienţi au demarat o campanie de strângere de semnături pentru aprobarea legii tuberculozei

La un an de zile de la depunerea în parlament a proiectului de lege a tuberculozei, pacienţii au început o campanie publică de strângere de semnături pentru a impulsiona votarea actului normativ. Petiţia este susţinut de inclusiv de Organizaţia de luptă împotriva tuberculozei la nivel mondial.  Datele oficiale arată că în fiecare zi trei români mor din cauza acestei afecţiuni, iar 12000 se îmbolnăvesc anual. Pacienţii cred că adoptarea acestei legi ar reduce aceste cifre ce clasează România pe primul loc în Europa în privinţa deceselor provocate de TBC. Marilena Frâncu relatează:
Reporter: Proiectul de lege oferă soluţii la principalele probleme pe care le ridică pacienţii, aceştia urmând să beneficieze de o indemnizaţie lunară şi de concediu medical plătit pe întreaga durată a tratamentului.
Ştefan Răduţ, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă: Fiecare pacient care va solicita această indemnizaţie de hrană va primi o sumă de bani sau tichete sociale cu care va putea să-şi cumpere mâncare, această indemnizaţie fiind condiţionată de aderenţa la tratament. O altă modificare importantă este cea legată de concediul medical, în sensul în care pacienţii care sunt angajaţi cu forme legale beneficiază de concediu medical pe durata maxim un an. Problema intervine la formele de tuberculoză rezistentă, unde tratamentul poate dura doi sau trei ani.
Reporter: Asociaţiile de pacienţi au demarat o campanie de strângere de semnături pentru aprobarea legii tuberculozei, întrucât documentul a fost depus la Senat în urmă cu un an, iar în prezent se află la Camera Deputaţilor. Preşedintele Comisiei pentru sănătate, deputatul Florin Buicu, a explicat pentru postul nostru de radio că proiectul îşi urmează cursul firesc.
Florin Buicu: Proiectul implică practic nişte cheltuieli suplimentare, de indemnizaţii şi aşa mai departe, având în vedere că tocmai a fost votată legea salarizării unitare. După finalizarea acestei legi vom intra în dezbaterile legate de proiectul de lege a tuberculozei.
Reporter:  Deputatul Florin Buicu a adăugat că, cel mai probabil, documentul va intra într-o primă dezbatere a Camerei peste două săptămâni./aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 iunie