Expoziţia Universală 2017 se deschide în capitala Kazahstanului

În capitala Kazahstanului, Astana, începe astăzi Expoziţia Universală de anul acesta. Peste 100 de ţări vor fi prezente la evenimentul care are ca temă energia viitorului. Organizatorii speră să fie prezentate cât mai multe soluţii inovative legate de transporturi, încălzire, eficienţă energetică sau poluare. Expoziţia mondială este un eveniment care are loc periodic, în diferite oraşe ale lumii.

Corespondenţă din Moscova – Reporter: Alexandru Beleavschi – Astăzi, în capitala Kazahstanului, Astana, îşi deschide porţile pentru public expoziţia universală EXPO 2017, prima de acest fel din spaţiul postsovietic, manifestare consacrată energiei viitorului, surselor alternative, aşa-numitelor tehnologii verzi şi celor inteligente, reducerii emisiilor de bioxid de carbon. Deschiderea solemnă a avut loc aseară, în prezenţa secretarului general al ONU, a liderilor participaţi la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, inclusiv ai Rusiei şi Chinei – summit care s-a încheiat ieri la Astana – şi a altor şefi de stat şi de guvern.

Expoziţiile universale sunt cele mai mari manifestări expoziţionale din lume, organizate din anul 1851, fiecare ediţie fiind consacrată unei anumite teme. La ediţia din acest an, care va dura până pe 10 septembrie, participă aproape 115 ţări, între care şi România, şi peste 20 de organizaţii internaţionale. Gazdele aşteaptă două milioane de vizitatori, inclusiv 15% străini, mai ales din ţările CSI şi China. Accentul este pus nu atât pe idei, cât pe tehnologii existente, implementabile astăzi, astfel încât expoziţia prezintă interes nu doar pentru specialişti, ci şi pentru investitori./lazard/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 iunie