Frunda György: Vizita președintelui Iohannis în SUA a reprezentat un mare succes al diplomaţiei Româneşti

Frunda


– interviu cu fostul senator, fost membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Frunda György –

Reporter: Cum apreciaţi vizita în America a preşedintelui Klaus Iohannis?

Frunda György: Este fără discuţie o mare victorie a diplomaţiei româneşti. Klaus Iohannis este primul preşedinte din Europa Centrală şi de Est pe care îl primeşte Donald Trump. Cred că aceasta este în primul rând realizarea Ambasadei Române de la Washington care arată eficienţa politicii externe româneşti.

Reporter: Unii analişti sunt de părere că preşedintele Iohannis face echilibristică, pentru că există tensiuni din ce în ce mai mari între Uniunea Europeană şi Statele Unite, este suficient să ne gândim la ce a declarat cancelarul german Angela Merkel în Mexic, şi anume că ar trebui dezvoltat spaţiul global de comerţ liber şi nu construcţia de ziduri. România este membru al UE şi aliat al SUA. În aceste condiţii, se poate menţine pe termen lung poziţia de echilibru între cele două puteri?

Frunda György: Da. După părerea mea nu există opoziţie între Uniunea Europeană şi Statele Unite, chiar dacă relaţia nu este atât de amicală cum era înaintea alegerilor din Statele Unite de anul trecut, chiar dacă unele lucruri sunt privite altfel de către conducătorii europeni față de cei din America. Să nu uităm însă că Donald Trump vorbeşte altfel acum, decât în timpul campaniei. Zidul nu se construieşte nicăieri, ci doar se discută despre el, încă nimeni nu a fost expulzat din SUA, deşi s-a promis acest lucru, deci specialiştii din jurul preşedintelui își fac treaba şi fac recomandări, care sunt luate în considerare. Faptul că după summitul NATO de la Bruxelles, Angela Merkel a declarat că Europa trebuie să-și ia în mâini propria soartă, gândindu-se la latura militară a cooperării, opinia mea e că această problemă trebuia de mult rezolvată. Să nu uităm ce s-a întâmplat la începutul anilor ’90 în fosta Iugoslavie, unde NATO a trebuit până la urmă să intervină. Dacă atunci exista o armată europeană, atunci aceea ar fi putut preveni sau ar fi putut interveni mult mai rapid, reducând numărul victimelor. Sau să ne gândim la criza imigranţilor, cred că este nevoie de o armată europeană, care nu ar slăbi NATO şi nici nu ar reprezenta o alternativă faţă de NATO, dar ar asigura mai eficient pacea pe continent.

Reporter: România a primit asigurări că NATO va apăra ţara în baza art. 5 din tratatul NATO. Dar este acesta un interes strategic şi al Statelor Unite, nu numai al României?

Frunda György: Da. Şi aici este un lucru pe care nu l-au spus, dar probabil că l-au discutat. Germania şi-a retras forţele aeriene din Turcia, de la aeroportul din Incirlik după ce autorităţile turce nu le-au dat permisiunea unor deputaţi germani de a vizita baza construită din banii NATO. La fel şi americanii întâmpină dificultăţi în baza din Incirlik. Astfel,  este posibil ca americanii să se gândească să-și transfere baza aeriană din Turcia în România, la aeroporturile din Kogălniceanu sau din Turda, unde sunt deja prezenţi. Dacă acest lucru se va întâmpla, acesta va deranja probabil Rusia, de aceea România are nevoie de garanţii, dar şi NATO are nevoie să asigure securitatea propriilor trupe.

Reporter Poate că parte a acestei înţelegeri este şi cumpărarea de către România a 21 de rachete cu rază scurtă de acţiune în valoare de 6 miliarde de dolari?

Frunda György: Unii interpretează că acesta ar fi fost preţul vizitei lui Iohannis la Washington. Părerea mea este că în condiţiile în care capacitatea de apărare a României este incomparabil mai mică faţă de a Rusiei (chiar şi cu aceste rachete), o asemenea investiţie nu se justifică. Ar fi existat probleme mai importante din domeniul sănătăţii, sau al învăţământului, unde banii ar fi putut fi cheltuiţi mult mai eficient. Şase miliarde de dolari reprezintă o povară pentru bugetul ţării noastre.

Reporter: În curând Donald Trump va vizita Polonia, un alt stat de pe flancul estic al NATO. Credeţi că această vizită va întări mesajul de a acorda protecţie acestor ţări aliate?

Frunda György: Mai mult ca sigur aşa se va întâmpla. Cred că va da un semnal nu numai pentru România şi Polonia, dar pentru toate statele din zonă, cum că NATO va garanta securitatea acestor ţări. SUA nu are interesul să creeze tensiuni în această zonă, care a devenit foarte importantă în condiţiile în care Rusia doreşte să-și mărească zona de influenţă în această regiune.

Reporter: Pe plan intern, credeți că această vizită a sporit popularitatea lui Klaus Iohannis, gândindu-ne şi la următoarele alegeri prezidenţiale?

Frunda György: Sigur această vizită a fost un succes şi din punctul de vedere al preşedintelui Iohannis, care s-a comportat elegant, dezinvolt şi demn. Dar până la alegerile din 2019 mai este mult timp, nu cred că această vizită ar influenţa decisiv alegerile de atunci.