În Africa de Sud există o monarhie absolută, Regatul Swaziland, un stat mic de 17.000 de kilometri pătrați în regiunea Lubombo, populat de un milion de persoane, dintre care 50% sunt au mai puţin de 15 ani. Nu este o țară pentru oamemni bătrâni, ci una dintre cele mai sărace din lume, cu cel mai mare procent de adulţi bolnavi de SIDA.
Suveranul ţării este regele Mswati al III-lea, cel de-al 66-lea fiu al ultimului rege Sobhuza. Încoronat după moartea tatălui său, când de-abia împlinise vârsta de 18 ani, recent, suveranul a declarat că a avut o viziune de la Dumnezeu: „țara nu va mai fi condusă de o monarhie absolută, ci de o democraţie monarhică“. Deocamdată ipoteza rămâne doar un vis pentru saudiţi, deoarece legislaţia nu prevede asocierile politice, orice manifestaţie de protest este înăbușită în sânge, se aplică tortura iar închisorile sunt un infern.
Regele are 15 neveste, un număr necunoscut de palate și de avioane private. Iar zilele acestea, femeile tinere necăsătorite din țară – care din ordinul suveranului trebuie să-şi mențină castitatea până la sfâşitul celui de-al 24-lea an de viaţă – se pregătesc pentru Umhlanga, cea mai importantă sărbătoare din Swaziland. Cu această ocazie, 30.000 de tinere femei din toate părţile regatului vor sosi la complexul regal, cântând și dansând în topless. Regele, dezbrăcat până la brâu, purtând la încheietura mâinii ceasul său plin cu diamante și ţinând în mână un sceptru de aur, îşi va alege o nouă soție pentru haremul său. Care, la fel ca și celelalte, va avea propriul palat și o sumă de bani nelimitată pentru cheltuielile ”de zi cu zi”.
Pentru femeile căsătorite în schimb, lucrurile nu merg prea bine. Regele Mswati al III-lea se pregăteşte să anuleze dreptul la divorț. „Nu este în cultura noastră, iar cuvântul divorț nu există în vocabularul limbii Siswati“. Acesta este Regatul Swaziland și de altfel prinţesa Pashu, star rap în țara sa de origine, a spus: „regalitatea din Africa este foarte diferită de cea din monarhiile europene, aici nu avem prea mult timp pentru a ne distra”/cpaunel

www.lastampa.it – 12 iunie