14 iunie, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

București, 14 iunie 2017: Crucea Roşie Română, în colaborare cu Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină și Centrul de Transfuzie Sanguină București au marcat Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. S-au alăturat evenimentului Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afețiuni Cronice din România și Asociația de Sprijin pentru Bolnavii cu Tuberculoză Multi Drog Rezistentă.

Tema Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge din acest an pune accentul pe importanța constituirii de rezerve de sânge pentru situații de urgență, prin sensibilizarea populației privind importanța donării constante de sânge.

Dezastrele se pot întâmpla oricând și atunci viața a milioane de persoane depinde de existența stocului de sânge din depozitele Centrelor de Transfuzie Sanguină. Este vital ca acest stoc de sânge să fie acoperitor înainte de a apărea o situație de urgență și acest lucru se poate realiza cu implicarea fiecăruia dintre noi, donând cu regularitate sânge.”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română.

 Pentru a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei donării de sânge şi pentru a încuraja cât mai mulţi oameni să doneze, dar și pentru a-i sărbători pe cei care donează sânge în mod voluntar, Crucea Roşie Română și Centrul de Transfuzie Sanguină București au marcat această zi printr-o serie de activități în Piața Universității din București.

Un centru mobil de donare de sânge a fost amplasat în intervalul 09:00 – 14:00 în Piața Universității unde s-au prezentat să doneze aproximativ 100 de persoane. Ne-a onorat cu prezența dl. Florian Bodog — Ministrul Sănătăţii care a donat sânge. Concomitent cu această activitate, voluntarii Crucii Roșii Române au făcut simulări și demonstrații de prim ajutor. La ora 11:00, o picătură de sânge a fost formată din aproximativ 100 de persoane, timp în care s-a intonat pentru prima data în Bucuresti imnul donatorului de sânge, “Imnul vieții”.

„Obiectivul acestei zile este de a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei donării de sânge, dar, mai ales de a-i sărbători pe cei care donează sânge în mod voluntar, fără vreo recompensă, în afară de aceea că au ajutat la salvarea a milioane de vieţi. Este modul nostru unic de a reaminti lumii despre cei care aleg să doneze sânge pentru a ajuta bolnavii să supravieţuiască.”, a declarant dr. Doina Goșa, director al Centrului de Transfuzie Sanguină București.

La centrul de donare de sânge au venit să doneze mai mulți angajați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență București precum și Liana Stanciu și Cristian Hrubaru.

Sărbătoarea donatorului de sânge va continua mâine, 15 iunie a.c. în municipiul Călarași,  unde se va deplasa un centru mobil de donare de sânge.

Amintim că în perioada 15 – 31 mai a.c., Crucea Roșie Română a desfășurat o campanie amplă de donare de sânge în mai multe judeţe din țară. Timp de 2 săptămâni, peste 100 de voluntari ai Crucii Roșii Române au fost pe străzile din București, Ploiești, Alexandria, Târgoviște și Buzău și au informat populația despre necesarul de sânge din România. Aceștia au făcut cunoscute condițiile pe care trebuie sa le îndeplinească o persoană pentru a dona sânge, dar și etapele procesului de donare. În urma acestor campanii de informare,  desfășurate de Crucea Roșie Română, numărul donatorilor de sânge s-a dublat în județul Buzău, în Ploiești s-au prezentat la centrul mobil de donare de sânge 108 persoane, în Târgoviște au venit să doneze 102 persoane iar în Teleorman au răspuns apelului aproximantiv 70 de persoane.

Desfășurător evenimente, 14 iunie a.c. în Piața Universității:

  • 09:00 – 14:00 recoltare de sânge la Centrul Mobil de Donare de Sânge
  • 10:40 – 11:00 simulare de cutremur cu victime și acordarea primului ajutor
  • 11:00 – 11.15 picătura umana de sânge și intonarea imnului donatorului de sânge
  • 11: 30 Declarații de presă

Sponsori: Macromex (Edenia), Metro și Mega Image.

Parteneri media: MVcom, Phoenix Media, Hotnews, IQads.

Persoană de contact: Nadia Lazăr, Crucea Roșie Română, tel: 0748 238 024