Creațiile designerilor români într-o expoziție inedită la Madrid

Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Romanian Design Week și Asociația Designerilor din Madrid (Fundația DIMAD), organizează, în perioada 15 iunie – 16 iulie, o expoziție dedicată designului românesc contemporan ce se inspiră din tehnicile, materialele și practicile tradiționale. Peste 50 de exponate imaginate de tinerii designeri români, de la ceramică, vestimentație, obiecte decorative de interior până la cărți ilustrate și grafică, vor fi expuse la Central de Diseño din cadrul Centrului Cultural Matadero din Madrid, principala adresă a designului în Peninsula Iberică.

Expoziția, inedită în Spania, reunește o selecție de lucrări realizate în 2016 și 2017 de către unii dintre cei mai reprezentativi designeri români ai momentului. Construită pe două axe conceptuale, intitulate „Codificat”, respectiv „Suntem natură”, selecția de obiecte reflectă interpretarea contemporană a unor tehnici și matrice tradiționale, dar și lucrul designerilor cu artizanii pentru a recupera în actualitate materii prime și tehnici tradiționale. Obiectele expuse exemplifică produse finite ori proiecte în derulare realizate de următorii designeri și studiouri de design: Cristian Corvin, Laura Leonte, Lana Dumitru, Mădălina Andronic, Traian Tuță, Ruxandra Sacaliș, Octavia și Lucian Loiș, Ana Wagner, Alex Pintea, Ruxandra Radian și Mirela Vlăduță, Dragoș Motica, Eliza Yokina, Ioana Ciolacu, Deltacraft, KraftMade, ProPatrimonio, Meșteshukar ButiQ, PATZAIKIN, Coolwool studio, Dare to Rug, Cai verzi pe pereți, Grapho_mat și Atelierul de Grafică.

Arhitecta Eliza Yokina, autoarea designului expoziției, și Ioana Pîrvu, coordonatoare de expoziții în cadrul The Institute/ Romanian Design Week, vor susține în data de 16 iunie o conferință despre principalele tendințe în designul românesc actual și proiectele de revitalizare a tradiției autentice.

Institutul Cultural Român de la Madrid aderă, prin acest proiect, la eforturile de revalorizare a tradițiilor autentice, apropiind publicul spaniol, de o formă creativă și dezinvoltă, de codul genetic al artizanatului românesc.