Descoperirea unei substanţe care bronzează pielea fără a fi nevoie de expunere la soare

După mai bine de zece ani de eforturi, cercetătorii au descoperit o substanţă care poate să penetreze pielea și să o facă să se bronzeze fără expunerea la razele ultraviolete ale soarelui, evitându-se astfel riscul de a dezvolta un cancer de piele. Spre deosebire de cremele tradiţionale autobronzante, care nu colorează decât stratul superficial al pielii, această moleculă acţionează prin stimularea celulelor care produc pigmenţii, al căror rol este acela de a absorbi ultravioletele, explică cercetătorii. Studiul a fost publicat pe 13 iunie în revista americană „Cell Reports”. Noua moleculă mai trebuie încă să fie supusă unor teste pre-clinice înainte de a stabili dacă ea nu este realmente dăunătoare omului. Noua substanță, aplicată ca o cremă, permite bronzarea epidermei șoarecilor cu părul roșcat care, la fel ca oamenii, sunt mai susceptibili de a dezvolta un cancer al pielii sub efectul razelor ultraviolete. Noile cercetări au avut loc ca urmare a unui studiu publicat în 2006 în revista ştiinţifică britanică „Nature”, studiu care a arătat că o altă substanță, forskolina, produsă de planta numită Coleus de India, putea determina o înnegrire a pielii şoarecilor cu părul roșcat fără expunere la ultraviolete. Dar oamenii de știință au descoperit foarte repede că această moleculă nu putea penetra pielea umană. Nefiind protejată de un strat gros de păr, pielea umană a trebuit să evolueze în timp pentru a dezvolta protecţii împotriva frigului, căldurii şi razelor ultraviolete ale soarelui. „Pielea umană este o barieră formidabilă, dificil de penetrat”, explică dr. David Fisher, şef al departamentului de dermatologie de la spitalul american Massachusetts General şi profesor la Harvard Medical School, principalul autor al acestei descoperiri. „Zece mai târziu, noi am găsit o soluție cu o altă clasă de molecule … mai mici și capabile să treacă prin lipide pentru a viza o altă enzimă care acționează asupra aceluiași mecanism genetic de pigmentare a pielii”, precizează cercetătorul.
Oamenii de știință au testat aceste molecule pe eşantioane de piele umană în laborator şi au constatat că ele bronzează pielea mai mult sau mai puţin în funcție de doza de substanță și de frecvența aplicării. Această bronzare artificială a durat mai multe zile.
„Importanța potențială a acestui studiu se află în cele din urmă într-o nouă strategie de protecție a pielii și de prevenire a cancerului de piele”, afirmă dr.Fisher. „Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru care poate fi afectat de cancer şi majoritatea cazurilor sunt legate de o expunere la razele ultraviolete”, a mai adăugat cercetătorul. /rcostea/ddaniela

www.levif.be – 14 iunie)