Fizicianul Mitică Drăguşin, primul expert român la Comisia şi Parlamentul European în dezafectarea reactoarelor nucleare

Directorul de securitate nucleară de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele, doctor Mitică Drăguşin, a devenit primul expert român la Comisia şi Parlamentul European în dezafectarea reactoarelor nucleare şi managementul deşeurilor radioactive. Fizicianul a fost selectat de Centrul Comun de Cercetare Ştiintifică al Uniunii Europene, la propunerea institutului. Academicianul Nicolae Zamfir, directorul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară a apreciat într-un interviu în exclusivitate acordat Andreei Marin că în acest fel România devine exportatoare de cunoştinţe şi servicii.
Nicolae Zamfir: Înseamnă foarte mult, înseamnă încheierea unei etape care a fost foarte importantă pentru institut. Dezafectarea înseamnă să redai clădirea circuitului civil, fără restricţii de radioprotecţie sau alte reguli de acces.
Reporter: Ce înseamnă acest lucru, că veţi renunţa la dumnealui?
Nicolae Zamfir: În niciun caz. /…/ lumea aceasta a colaborării internaţionale, îţi faci datoria la nivelul acestor colaborări, dar asta nu înseamnă că diminuezi contribuţia la locul tău de muncă. Nu mai suntem importatori de servicii şi de cunoştinţe ci suntem exportatori de aşa ceva.
Realizator: Proiectul laserului de mare intensitate de la Măgurele, merge la Expoziţia Mondială din Kazakhstan şi cu oferta pentru dezafectarea reactoarelor nucleare de cercetare. Cercetatorii de la Măgurele încearcă astfel să genereze contracte comerciale în domenii de vârf pentru promovarea tehnologiilor şi experţilor din ţara noastră./rduinu/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 iunie