Procurorul general al SUA a fost audiat timp de trei ore de către Comitetul de Informații al Senatului american

Procurorul general al Statelor Unite, Jeff Sessions, a respins informaţiile despre întâlnirile pe care le-ar fi avut cu oficialităţi ruse în timpul campaniei electorale, când a fost consilierul candidatului Donald Trump. Jeff Sessions, a cărui funcţie este echivalentă ministrului justiţiei, a fost audiat, la cererea sa, într-o comisie senatorială. Mai multe comitete din Congresul american, precum şi un procuror special investighează dacă vreun membru al echipei de campanie a preşedintelui Trump s-ar fi înţeles cu reprezentanţi ai Kremlinului să primească sprijin pentru alegerea candidatului republican. Corespondentul Radio România Doina Saiciuc transmite din Washington.
Reporter: Ministrul justiţiei, Jeff Sessions, a negat, ieri, după-amiază, cu vehemenţă, în audierea din Comitetul senatorial pentru intelligence, că ar fi avut vreo legătură cu încercarea Rusiei de a influenţa alegerile prezidenţiale de anul trecut.
Jeff Sessions: Permiteţi-mi să spun clar: nu m-am întâlnit şi nu am avut nicio conversaţie cu niciun oficial rus sau oricare alţi oficiali străini cu privire la orice tip de interferenţă, cu orice campanie sau cu oricare alegeri în SUA.
Reporter: Domnul Sessions a acuzat că orice asemenea sugestie este, citez, „o minciună oribilă şi detestabilă”. El s-a referit, în mod special, la informaţii apărute în presă despre o posibilă întâlnire cu ambasadorul Rusiei, Serghei Kisliak, nedezvăluită, la un eveniment din aprilie 2016, la Hotelul Mayflower, unde candidatul prezidenţial Trump rostea un discurs pro-Rusia. Jeff Sessions a refuzat să spună dacă a vorbit cu preşedintele Trump despre modul în care fostul director FBI, James Comey, demis de preşedinte, investiga potenţiala coordonare dintre campania Trump şi Rusia în alegerile de anul trecut.
Jeff Sessions: Nu îmi pot încălca datoria, şi nu o voi face, de a proteja confidenţialitatea comunicaţiilor pe care le am cu preşedintele./asalar

*****

Procurorul general al SUA, Jeff  Sessions, s-a prezentat în faţa Comitetului de Informații al Senatului, negând cu fermitate orice înţelegere secretă cu Rusia pentru a influenţa alegerile prezidenţiale de anul trecut în favoarea lui Donald Trump. În timpul celor trei ore de audieri, senatorii democraţi au ajuns, într-un final, exasperaţi din cauza refuzului lui Sessions de a răspunde întrebărilor legate de conversaţiile purtate cu Donald Trump. Procurorul general le-a calificat „comunicaţii confidenţiale”, în special pe acelea referitoare la demiterea fostului director al FBI, James Comey. Sessions a afişat şi probleme de memorie, în special când a fost întrebat dacă s-a întâlnit cu ambasadorul rus la un eveniment desfăşurat la un hotel din Washington în aprilie 2016, precizând că este posibil, însă nu îşi aminteşte. /cstoica

BBC SERVICIUL MONDIAL – 14 iunie