Parteneriatul Strategic dintre România şi Marea Britanie progresează

Parteneriatul strategic dintre România şi Marea Britanie progresează şi are un rol esenţial, în contextul actual de securitate, cu provocările care apar în zona ţării noastre – spune ministrul apărării, Gabriel Leş. El anunţă şi că anul acesta prezenţa forţelor armate britanice pe teritoriul ţării noastre va fi semnificativă, la toate armele.
Gabriel Leş: Angajamentul britanic reprezintă o contribuţie majoră, în contextul măsurilor de asigurare aliate, precum şi un pilon al consolidării posturii de apărare şi descurajare a NATO. Avem nevoie în continuare de coordonarea eforturilor noastre pentru realizarea prezenţei înaintate pe întregul flanc estic al Alianţei. Ca parte principală a întăririi posturii de descurajare şi apărare a NATO, am evidenţiat de asemenea importanţa susţinerii de către Marea Britanie în context NATO a asigurării coerenţei demersurilor de realizare, a prezenţei aliate înaintate pe flancul estic, atât pe cea consolidată, Enhanced, cât şi pe cea adaptată, Tailored.
Realizator: Ministrul britanic al apărării, Michael Fallon, reconfirmă angajamentul ţării sale în privinţa securităţii şi apărării Europei.
Michael Fallon: Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, dar Europa rămâne continentul nostru. Avem cel mai mare buget de apărare din Europa şi rămânem în continuare o putere globală. În loc de a ne da la o parte când vine vorba de securitatea Europei, Marea Britanie va continua să ia parte la acţiune stabilă şi fermă în faţa ameniţărilor  şi venind în sprijinul prietenilor noştri aşa cum este şi România.
Realizator: Reporterul nostru, Cătălin Purcaru, ne-a mai informat că discuţiile celor doi miniştri s-au axat pe subiectele majore aflate pe agenda NATO, cu accent pe punerea în aplicare a deciziilor adoptate în luna mai şi pregătirea reuniunii ministeriale pe domeniul apărării de la sfârşitul lunii iunie. Tot astăzi, ministrul britanic al apărării, Michael Fallon, a fost primit de preşedintele Klaus Johannis şi de premierul Sorin Grindeanu./rduinu/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 iunie