Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova insistă că sistemul electoral va fi schimbat până la sfârşitul sesiunii legislative

În ciuda criticilor formulate de Comisia de la Veneţia, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, democratul Andrian Candu insistă că sistemul electoral va fi schimbat până la sfârşitul sesiunii legislative. Proiectul de lege care prevede trecerea la un sistem electoral mixt este susţinut de Partidul Democrat condus de controversatul oligarh Vladimir Plahotniuc, dar şi de socialiştii preşedintelui Igor Dodon, însă este contetat de partidele din opoziţie, experţi şi societatea civilă.

Reporter: Mariana Vasilache, Radio Chişinău – Potrivit lui Andrian Candu, Comisia de la Veneţia a venit cu câteva recomandări tehnice şi juridice. El a declarat că i-a asigurat, ieri, pe toţi membrii comisiei că toate recomandările Comisiei de la Veneţia vor fi respectate. Preşedintele Parlamentului susţine că, potrivit Comisiei de la Veneţia, schimbarea sistemului electoral ţine de decizia suverană a Republicii Moldova:
Andrian Candu: Proiectul de lege va fi votat şi schimbarea sistemului se va realiza deoarece este dorit de cetăţeanul Republicii Moldova.

Reporter: Referindu-se la consensul invocat de Comisia de la Veneţia, Andrian Candu consideră că aceasta înseamnă largă majoritate şi a făcut referire la faptul că proiectul a fost susţinut în primă lectură de 74 din cei 100 de deputaţi din Parlamentul de la Chişinău. Comisia de la Veneţia, care s-a întrunit ieri în sesiune, a anunţat într-un comunicat că proiectul de modificare a sistemului electoral nu poate fi considerat ca fiind susţinut printr-un consens larg. De asemenea, modificarea ridică preocupări semnificative, inclusiv riscul ca deputaţii aleşi în circumscripţii uninominale să fie vulnerabili în faţa intereselor de afaceri, iar comisia electorală să fie influenţată politic. De asemenea, experţii Comisiei de la Veneţia au formulat critici şi în privinţa unui proiect al preşedintelui Igor Dodon privind sporirea împuternicilor şefului statului./amirea/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 iunie