DSCI3592Poate fi numit şi tort şi tartă, este varianta de vară a tartei răsturnate cu prune, schimbăm puţin compoziţia blatului şi pentru toppingul de fructe folosim caisele şi afinele.

Ingrediente pentru blat:

4 linguri de zahăr, 4 ouă, 4 linguri de făină

Pentru topping:

500 de grame de caise, 200 de grame de afine, 100 de grame de unt, 125 grame de zahăr plus încă 2 linguri

Se topesc la foc mic 100 de grame de unt cu 125 de grame de zahăr. Se aşează apoi caisele pe fundul vasului, desfăcute în jumătăţi, cu faţa în jos, până se acoperă toată suprafaţa. În spaţiile libere se pun afinele şi se toarnă deasupra încă două linguri de zahăr. Se dă la cuptor până se caramelizează uşor fructele.

Între timp se prepară pandişpanul: se separă ouăle, se bat cu mixerul albuşurile spumă, se adaugă cele 4 linguri de zahăr, se bate din nou compoziţia cu mixerul până când stă lipită de vas (când întoarcem vasul cu josul în sus, spuma trebuie să stea pe fundul vasului, fără să cadă). Se adaugă gălbenuşurile (bătute şi ele puţin cu furculiţa).

Făina se cerne cu sita şi se amestecă treptat în compoziţie până se omogenizează.

Se scoate vasul cu fructele caramelizate din cuptor, se întinde deasupra blatul şi se dă din nou la cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 30-45 de minute, până când aluatul trece testul scobitorii.

Se scoate vasul din cuptor, se lasă să se răcească cel puţin o oră, timp în care siropul va “urca” în blat şi abia apoi se răstoarnă, punând un platou peste vas şi răsturnând tortul pe platou.

Poftă bună!

Daniela Sîrbu