Revista presei internaţionale – 19 iunie 2017

La legislativele franceze, Emmanuel Macron a obţinut o majoritate absolută, titrează Le Figaro şi Le Monde. După ce a întrecut toate aşteptările, bulversând politica franceză a ultimelor decenii, următoarea etapă a revoluţiei preşedintelui trebuie să fie aceea de a realiza progrese şi în aplicarea reformelor economice, opinează The Economist şi conchide: „centriştii din Hexagon şi din întreaga Europă îşi pun speranţele în Macron”. Deşi a obţinut cea mai spectaculoasă victorie din istoria modernă a ţării sale, liderul francez se va confrunta cu o majoritate parlamentară eterogenă şi lipsită de experienţă, avertizează EUObserver. Despre „o savuroasă ghilotină democratică venită din Franţa” vorbeşte El Periódico de Catalunya, care opinează că schimbările rezultate în urma votului vor fi benefice pentru Hexagon.
La Bruxelles, Uniunea Europeană şi Marea Britanie încep azi negocierile referitoare la Brexit, anunţă EUObserver. Prima etapă va fi consacrată găsirii unui acord cu privire la trei dosare considerate prioritare de UE: soarta expatriaţilor europeni din Marea Britanie şi a britanicilor stabiliţi în UE, problema graniţei irlandeze şi plata tuturor angajamentelor financiare luate în cadrul UE de către Londra. Ministrul desemnat pentru Brexit, David Davis, a declarat că acum începe munca grea, iar procesul trebuie abordat într-o manieră constructivă, citează Europe Online Magazine. Premierul Theresa May şi echipa sa trebuie să accepte că un proces Brexit dur este acum imposibil, titrează The Independent. Regresul înregistrat de premierul conservator la alegerile din 8 iunie, prin pierderea majorităţii absolute, a iscat temeri, constată Le Vif. Se fac multe speculaţii că May ar fi acum constrânsă să renunţe la scenariul în care Marea Britanie ar tăia toate legăturile cu UE, închizându-şi porţile pentru imigraţia europeană şi renunţând la orice acces pe piaţa unică europeană, explică Le Vif. Votul britanic de ieşire din UE este, cu siguranţă, unul dintre cele mai mari seisme politice din lumea occidentală a ultimelor decenii, opinează Business Insider. În timp ce ieşirea Marii Britanii din UE va fi, indubitabil, cea mai mare ruptură produsă vreodată în Europa, o serie de mişcări de pe Continent ar putea ajunge să separe întregi naţiuni, avertizează Business Insider, iar Financial Times estimează că factura pentru Brexit ar putea ajunge la 100 de miliarde de euro.
În SUA, preşedintele Donald Trump a produs o nouă salvă de postări pe Twitter pentru a-şi apăra mandatul presărat cu scandaluri, de la sosirea sa la Casa Albă, denunţând încă o dată o „vânătoare de vrăjitoare” a cărei victimă se consideră, scrie presa de peste ocean. Preşedintele Americii şi asociaţii săi sunt acuzaţi de construirea unui caz pentru a se debarasa de principalul anchetator în dosarul legat de amestecul rusesc în alegerile americane, care ar ancheta o posibilă obstrucţionare a justiţiei, notează Newsweek. Preşedintele Trump neagă că ar fi încercat să influenţeze mersul investigaţiilor, adaugă Le Vif. Chiar dacă anchetatorii nu vor găsi nicio dovadă a unui amestec rusesc, refuzul preşedintelui de a accepta realitatea unui atac la adresa democraţiei americane pune ţara într-o poziţie vulnerabilă la alte atacuri, apreciază The New York Times. Referindu-se la acuzaţiile de implicare a Moscovei în alegerile americane, preşedintele rus Vladimir Putin a spus că „este greu să-ţi imaginezi că o terţă parte, chiar şi o ţară ca Rusia, ar putea influenţa serios desfăşurarea unei campanii electorale şi rezultatele acesteia”, notează Interfax. Mai mult, liderul de la Kremlin a susţinut, în ultimul episod al documentarului „Interviuri cu Putin”, realizat de regizorul american Oliver Stone, că „SUA s-ar fi amestecat întotdeauna în alegerile prezidenţiale din Rusia”, citează Interfax. „Şi în 2000, şi în 2012, întotdeauna s-a întâmplat”, a afirmat Putin, adăugând că diplomaţii americani ar fi fost şi ei implicaţi. În plus, Putin a subliniat că ”acelaşi lucru se face în întreg spaţiul fost sovietic, şi în alte ţări”, adaugă Korrespondent.
La nord de Paris se deschide expoziţia industriei aerospaţiale, Salonul Internaţional de Aeronautică (SIAE), unde, o dată la doi ani, ţările îşi etalează forţa, cu unele dintre cele mai rapide şi redutabile aparate de zbor militare, anunţă CNN. Prima din era Trump, expoziţia se deschide într-un moment în care comentariile preşedintelui american au tensionat alianţe îndelungate ale SUA, scrie Defense News. Evenimentul va da Departamentului de stat al SUA ocazia de a dialoga cu companiile americane despre viitoarele programe şi tendinţe în domeniu, ca şi despre recentele eforturi de reforme privind controlul armelor, notează publicaţia americană. Salonul, aflat la cea de-a 52-a ediţie, reuneşte cele mai importante companii de profil, prezente cu cele mai recente inovaţii tehnologice în domeniul aerospaţial.(Cristina Zaharia)/czaharia