Vor fi reluate negocierile cu UDMR pentru coborârea de la 20 la 10% a pragului impus pentru folosirea limbii materne în administraţia locală

Astăzi urmează să fie reluate negocierile cu UDMR pentru coborârea de la 20 la 10 procente a pragului impus pentru folosirea limbii materne în administraţia locală, în contextul în care trei acte normative foarte importante pentru magiari au intrat ieri pe ordinea de zi a comisiilor parlamentare.

Reporter: Costin Grigore – UDMR a obţinut, ieri, un raport favorabil în comisiile de specialitate din Senat asupra proiectului de lege prin care ziua de 15 martie devine Ziua maghiarior din România. Şi coicidenţă sau nu, tot ieri, pe agenda comisiilor din Camera Deputaţilor a ajuns un alt proiect iniţiat de UDMR. Acesta prevede scăderea pragului de la 20 la 10% a numărului persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale necesar pentru ca autorităţile să asigure folosirea limbii materne în administraţie. Aici, negocierile ar urma să fie reluate astăzi, după ce, aseară târziu, s-au încheiat fără niciun rezultat. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a explicat jurnaliştilor că discuţiile nu ar avea nicio legătură cu votul asupra moţiunii de cenzură, pentru că legile UDMR ar fi fost în procedură parlamentară de mai mult timp.

Liviu Dragnea: Aceste legi nu au fost făcute azi-noapte sau azi-dimineaţă. Despre aceste legi cu UDMR-ul şi cu ALDE s-a discutat de la începutul sesiunii parlamentare şi le-a venit rândul.

Reporter: Argumentele nu au convins, însă, opoziţia, iar PNL a criticat convocarea în regim de urgenţă a celor trei comisii care ar fi trebuit să discute proiectul UDMR.

Deputatul liberal Cătălin Predoiu: România are cele mai înalte stardarde din Europa privind respectul minorităţilor naţionale, iar ceea ce face PSD nu este ridicarea acestor standarde, ci este, pur şi simplu, un troc.

Reporter: Comisiile din Cameră ar urma să se întrunească, totuşi, în această dimineaţă, pentru dezbaterea proiectului iniţiat de maghiari./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 iunie