Premierul moldovean, Pavel Filip, s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, la Bruxelles

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a cerut, la Bruxelles, ca acordarea ajutorului de 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene să nu fie influenţată de modificarea sistemului electoral al ţării. Subiectul a fost abordat în cadrul întrevederii pe care Pavel Filip a avut-o cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Pe de altă parte, Donald Tusk i-a transmis Chişinăului să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia, care consideră inoportună modificarea legislaţiei electorale şi adoptarea votului uninominal.

Corespondenţă din Chişinău – Reporter: Ala Boţan (Radio Chişinău) – Mersul reformelor, asistenţa financiară din partea Uniunii Europene şi proiectul de lege privind sistemul electoral mixt au fost principalele subiecte discutate de premierul Pavel Filip în cadrul întrevederii avute la Bruxelles cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Pavel Filip a precizat că ajutorul de 100 de milioane de euro este foarte important pentru Republica Moldova, fiind dedicat strict implementării reformelor, continuării sprijinului bugetar şi a relaţiilor cu FMI. În context, Pavel Filip a salutat faptul că acordarea asistenţei a fost aprobată ieri în Comisia pentru comerţ internaţional a Parlamentului European şi şi-a exprimat încrederea în luarea unei decizii în acest sens şi în plenul legislativului european.

Referindu-se la recomandările Comisiei de la Veneţia privind proiectul de modificare a sistemului electoral, premierul moldovean a menţionat că vor avea loc discuţii largi pe marginea acestora şi majoritatea recomandărilor vor fi luate în considerare. La rândul său, Donald Tusk a scris pe contul său de Twitter că i-a transmis premierului moldovean că autorităţile din Republica Moldova trebuie să respecte pe deplin recomandările Comisiei de la Veneţia privind proiectul de modificare a legislaţiei electorale. Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip se va întâlni în după-amiaza acestei zile şi cu comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn./amirea/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 iunie