Familia Chrissoveloni în istoria României

Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră absolută, în seria „Biografii, memorii”, „Familia Chrissoveloni în istoria României” şi „Nicky Chrissoveloni – Finul de botez al Reginei Maria”, două spectacole-document dedicate urmaşilor unor celebri bancheri greco-români – marţi, 27 iunie 2017, în intervalul orar 19:00 – 21:00, la Radio România Cultural.

Scenariul, realizat pe baza unui amplu material documentar, este semnat de Raisa Radu. Adaptarea radiofonică: Magda Duţu. Regia artistică: Maria Agnesa Puşcaşu. Participă: Sybille Manou-Chrissoveloni şi Jean Chrissoveloni.

În rolul Nicky Chrissoveloni: Adrian Păduraru. În alte roluri: Damian Victor Oancea, Emilia Dobrin, Constantin Cojocaru, Mircea Constantinescu, Oana Maria Mărgineanu, Mircea Rusu, Annemary Ziegler, Orodel Olaru, Magda Duţu, Marcelo Cobzariu, Silviu Oltean, Ion Arcudeanu, Alexandru Nedelcu, Cristian Simion, Anastasia Micu, Antonio Niculae, Milica Creiniceanu, Mirela Georgescu. Regia de montaj: Monica Wilhelm şi Mirela Anton. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia tehnică şi regia muzicală: Luiza Mateescu. Redactor: Costin Manoliu. Coordonator de proiect: Magda Duţu. Spectacol sponsorizat de S.C. Imobiliara Chrissoveloni S.A.

Începând cu anul 1848, o ramură a familiei Chrissoveloni, originară din Chios, cu rang nobiliar şi blazon, a fost strâns legată de istoria României. Familia Chrissoveloni nu s-a limitat la o contemplare a naturii şi a societăţii, ci s-a implicat, cu sârguinţă, în activitatea economică – finanţe, industrie, agricultură, comerţ. Până la criza din 1929 – 1933, Banca Chrissoveloni a fost una dintre cele mai puternice instituţii financiare. În timpul crizei, pentru a avea resursele necesare restituirii banilor deponenţilor, Nickolaos (Nicky) Z. Chrissoveloni a vândut Băncii Naţionale, Palatul de pe strada Lipscani. Cinstea a rămas o constantă a activităţii moştenitorului Chrissovelonilor. Revista „Bursa” din 21 februarie 1937, aprecia că Banca Chrissoveloni „a trecut perioada crizei cu numele neştirbit, cu prestigiul nevătămat; debitorii ei au fost lichidaţi în întregime; capitalul ei moral – încrederea publicului – a rămas intact”. Părinţii lui Nickolaos (Nicky), Zannis N. Chrissoveloni şi Sybille Youell, s-au manifestat ca veritabili patrioţi în timpul Primului Război Mondial, organizând, pe cheltuială proprie, ambulanţe pentru transportul răniţilor de pe front şi transformând conacul de la Ghidigeni în spital al Crucii Roşii. Ei au participat activ, Zannis conducând ambulanţe, iar Sybille administrând spitalul de la Ghidigeni. Sybille era pritenă cu Regina Maria care a vizitat spitalul de la Ghidigeni, apreciind atât modul în care erau îngrijiţi răniţii, cât şi activitatea de pe front a lui Zannis. Regina Maria a fost naşa de botez a lui Nicky. Nickolaos (Nicky) Z. Chrissoveloni a fost căsătorit cu Georgeta Lakeman – Economu, nepoata lui Sir Stephen Bartlett Lakeman, supranumit Mazar Paşa – o veritabilă legendă. Sir Stephen Lakeman a fost, în anul 1854, guvernator al Bucureştiului, iar în 1875, a contribuit la formarea Partidului Liberal din România, acest act fiind cunoscut în istorie sub numele de „Coaliţia de la Mazar Paşa”. George Lakeman-Economu, fiul lui Mazar Paşa, era, prin mama sa, urmaşul unei ramuri a boierilor Arion. Soţia sa, Elena, era fiica inginerului Constantin Colibăşeanu, urmaşul unor bogaţi proprietari de pământ din Oltenia. Mama Elenei era fiica generalului Laptev care aparţinea unei familii aristocrate ruse. Laptev l-a însoţit pe generalul Kiseleff în Ţările Române şi s-a stabilit aici. În primii ani ai regimului socialist, Nickolaos Z. Chrissoveloni a fost arestat de două ori, fiind învinuit de spionaj.

Ca şi alţi oameni de valoare ai acestei ţări, el a suportat rigorile statului socialist, fiind acuzat pe nedrept. În 2017, se împlinesc 45 de ani de la trecerea în eternitate a lui Nickolaos (Nicky) Z. Chrissoveloni şi 120 de ani de la plecarea în lumea veşnică a lui Sir Stephen Bartlett Lakeman (Mazar Paşa).

Istoria celor două ilustre familii – Chrissoveloni şi Lakeman, este prezentată prin intermediul unui spectacol radiofonic document, difuzat în două episoade: „Familia Chrissoveloni în istoria României” şi „Nicky Chrissoveloni – Finul de botez al Reginei Maria”.

Luni, 26 iunie, de la ora 9:30, la clubul Ramada Majestic, de pe Calea Victoriei din Bucureşti, în prezenţa actorilor, a realizatorilor şi a familiei Chrissoveloni, va avea loc audiţia cu public, în avanpremiră, a acestui spectacol – document.

RADOR (22 iunie)