Reuniuni ale forurilor de conducere ale partidelor politice

Partidele politice au în aceste zile reuniuni ale forurilor de conducere pentru a-şi definitiva mandatele la consultările de mâine cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru desemnarea unui nou premier. De asemenea, au loc şi discuţii între liderii politici pentru consolidarea unei majorităţi parlamentare. Reprezentanţii PSD susţin că nu vor avea probleme la instalarea noului guvern după ce au reuşit să promoveze moţiunea de cenzură printr-o majoritate calificată. Vicepreşeidntele PSD Doina Pană spune că alianţele de până acum rămân în vigoare.

Doina Pană: Noi avem un acord de guvernare împreună cu ALDE şi avem un acord parlamentar cu UDMR care nu a dispărut. Bineînţeles că noi va trebui să hotărâm asupra numelui cu care coaliţia PSD-ALDE se va duce la Cotroceni ca propunere de prim-ministru. Ok-ul de la Cotroceni sunt convinsă că va veni. Toate semnalele pe care preşedintele le-a dat până acum au fost de stabilitate, iar pe urmă acest prim-ministru va trebui să-şi facă echipa guvernamentală.

Realizator: PNL susţine varianta alegerilor anticipate drept cea mai bună soluţie de ieşire din criză. Preşedintele partidului, Ludovic Orban, a anunţat că liberalii nu vor vota niciun guvern PSD.

Ludovic Orban: Nu vom purta nicio negociere pentru formarea noului guvern cu PSD. Vom vota împotriva oricărei formule de guvern care va conţine PSD în ea. PNL este pregătit în orice moment să-şi asume răspunderea guvernării, dar vrem să intrăm la guvernare pe uşa din faţă. Formula preferată de colegii mei este formula anticipatelor.

Realizator: USR a respins, de asemenea, o colaborare cu PSD, iar UDMR şi-a exprimat speranţa că această criză politică să se încheie rapid, iar guvernarea să fie preluată de un cabinet politic./lazard/fcostea