Recomandări ale specialiştilor pentru perioada caniculară

Vremea se menţine caniculară şi astăzi, potrivit unei informări meterologice, valabilă până la ora 22. Disconfort termic va fi accentuat în special în sudul şi estul teritoriului. Medicii atrag atenţia că din cauza temperaturilor crescute poate să apară epuizarea termică şi chiar decesul. Adriana Turea cu sfaturi din partea specialiştilor:

Reporter: Oboseala, obezitatea, bolile cronice, alimentaţia necorespunzătoare sau hidratarea insuficientă pot predispune organismul uman la afecţiuni provocate de căldura excesivă. Chiar dacă de cele mai multe ori canicula afecetaza doar persoanele în vârstă care suferă de boli cronice, problemele de sănătate pot apărea şi la cei fără afecţiuni medicale, explică medicul Simona Bratu.

Simona Bratu: Hipertensivii au pusee – un puseu hipertensiv poate să ducă la un accident vascular celebral hemoragic. Deci vedem multe complicaţii produse de căldură. De asemenea, vedem pacienţi care nu consumă destul de multe lichide şi de aici sfatul de a consuma multe lichide, nu neapărat reci.

Reporter: Regula cea mai simplă de prevenire a afecţiunilor date de temperaturile ridicate este evitarea plimbărilor şi a activităţilor care presupun efort fizic în timpul amiezii. Dacă acest lucru nu poate fi evitat, se recomandă purtarea unei îmbrăcăminţi lejere de culoare deschisă şi din bumbac, iar capul să fie acoperit cu o pălărie sau şapcă tot de culoare deschisă. De asemenea, doctor Simona Bratu spune că este necesar un pahar de apă la 15-20 de minute. În perioada caniculară medicul mai recomanda evitarea băurilor alcoolice şi a celor cu conţinut ridicat de cofeină./amirea/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 iunie