Revista presei internaţionale – 26 iunie 2017

La Londra, autorităţile britanice anchetează recentul atac cibernetic care a vizat conturile de e-mail ale parlamentarilor, anunţă revista Time, iar Sunday Times crede că hackeri care lucrează pentru un stat străin au încercat să acceseze sistemul informatic de la Westminster. Parlamentul Regatului Unit este cea mai recentă dintre ţintele occidentale ale atacurilor cibernetice, după ce anterior sistemul naţional de sănătate, NHS, a fost vizat, aminteşte Newsweek. La rândul lor, şi guvernele german, francez şi norvegian au fost victime ale unor asemenea atacuri, în ultimii ani, iar anul trecut serverele democraţilor americani au fost ţinte în campania electorală. În plus, atacurile teroriste comise prin operaţiuni restrânse, din ultimele zile, în Europa, semnalează că terorismul islamist a intrat într-o nouă etapă, una mai dezorganizată şi mai puţin sofisticată, dar care riscă să atragă un număr mai mare de atacatori individuali, crede The Wall Street Journal. În acelaşi timp, o agenţie a Statului Islamic a chemat susţinătorii grupării să otrăvească oamenii în mai multe state occidentale şi în Rusia, în semn de sprijin pentru ISIS, informează Stratfor. Reţeaua de ştiri Nashir News Agency a postat pe aplicaţia Telegram o incitare îndemnând la otrăvirea hranei aşa-numiţilor „cruciaţi” din SUA, Canada, Rusia, Franţa şi Australia. Tot Nashir News Agency a postat reprezentări grafice îndemnând la atacuri jihadiste cu arme albe şi camionete în SUA.
La Paris, noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron s-a angajat să susţină proiectul unui pact mondial pentru mediu, scrie Le Monde. Preşedintele francez apare ca un potenţial lider al acestei cauze globale, dar pentru ca eforturile sale să fie încununate de succes, discursul trebuie însoţit de o dinamică diplomatică de găsire de alianţe cu Germania, China, India şi unele ţări din Africa, opinează Le Monde. Cu sloganul „Împreună vom reda planetei noastre măreţia”, o aluzie la lozinca „Să redăm Americii măreţia”, a preşedintelui Donald Trump, Emmanuel Macron şi Arnold Schwarzenegger au ironizat decizia liderului SUA de a retrage Washingtonul din Acordul climatic de la Paris, reţine The Washington Times. „Nu vom renegocia un acord mai puţin ambiţios, nu există un plan B, pentru că nu există o planetă B”, a subliniat Macron.
După noile sancţiuni la adresa Moscovei, impuse de SUA, în dosarul ucrainean, preşedintele rus Vladimir Putin a efectuat o nouă vizită în Crimeea, scrie Courrier International. Ignorând protestele de la Kiev, şeful Kremlinului a vizitat un faimos centru de vacanţe pentru tineret, Artek, adaugă Gazeta.ru. Kievul a adresat Ministerului rus de Externe o notă de protest faţă de încă o vizită necoordonată cu autorităţile ucrainene, dar Moscova a răspuns revendicându-şi dreptul de a efectua vizite în orice regiune a Rusiei, inclusiv în Crimeea, precizează Vzgliad.
La Casa Albă, premierul indian Narendra Modi se întâlneşte cu preşedintele Donald Trump, anunţă The Wall Street Journal. Agenda premierului indian subliniază importanţa imensei pieţe hinduse pentru companiile americane şi progresele realizate în cooperarea comercială, notează Times of India. Ziarul de la New Delhi aminteşte că NASA tocmai a lansat în spaţiu cel mai mic satelit din lume, KalamSat, construit de studenţi indieni. În plus, Departamentul de Stat al SUA clarifică o posibilă vânzare de 22 de drone MQ-9 către India, adaugă Defense News. Un asemenea acord ar aduce beneficii economice şi ar stimula crearea de locuri de muncă în SUA, dar afacerea mai mare ar fi obţinerea drepturilor de a vinde Indiei peste o sută de noi avioane de luptă, care ar ajuta şi la promovarea politicilor de contraterorism ale Americii.
După ce incendii devastatoare de vegeţie au pârjolit Portugalia, şi în sudul Spaniei au fost evacuate peste două mii de persoane din case, tabere şi hoteluri, din cauza unui incendiu într-o zonă de pădure de pini, scrie El Pais. Incendiul ameninţă şi Parcul Naţional Doñana, aflat în Patrimoniul UNESCO, care găzduieşte linxul iberic şi vulturul imperial spaniol, completează El Pais. Continuă şi eforturile pentru recuperarea victimelor unei alunecări de teren masive în provincia chineză Sichuan, scrie China Daily. Peste 100 de persoane sunt date dispărute, atenţionează Xinhua, iar speranţele de a mai fi găsiţi supravieţuitori sunt destul de slabe, deşi peste 3.000 de salvatori se află la faţa locului.

Cristina Zaharia