Departamentul de Stat al SUA a criticat Serbia pentru traficul de ființe umane

Serbia este o sursă, o zonă de tranzit și de destinație pentru bărbați, femei și copii supuși traficului sexual și muncii forțate, se menţionează în raportul Departamentului de Stat. În raportul privind traficul de ființe umane, care acoperă perioada cuprinsă între 1 aprilie 2016 – 31 aprilie 2017, se arată că femeile din Serbia sunt expuse exploatării sexuale în țară și în străinătate, în special în Germania și Austria, de către grupurile criminale din Serbia. În același timp, bărbații sunt cei mai expuşi la muncă forțată în sectoarele de muncă intensivă, cum ar fi industria de construcţii în țările europene (inclusiv Azerbaidjan, Slovenia și Rusia) și în Emiratele Arabe Unite.
Raportul Departamentului de Stat a estimat că Guvernul Serbiei nu a îndeplinit standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, dar face eforturi semnificative pentru a le realiza şi aplica. În cursul perioadei luate în considerare se precizează că Guvernul sârb a depus eforturi semnificative prin stabilirea unor echipe permanente de poliție pentru eradicarea traficului de persoane.
Conform clasificării Departamentului de Stat țările sunt împărțite în niveluri de la primul la al treilea, în care se consideră că țările din primul nivel au recunoscut această problemă, fac eforturi pentru a o rezolva și ca să respecte minimul prevăzut de legislaţia americană privind protecția victimelor traficului de persoane. În primul nivel sunt incluse Statele Unite, majoritatea țărilor UE, cum ar fi Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Italia, Franța, Luxemburg, Olanda, Elveția, Slovenia, precum și Australia, Canada, Elveția, etc.
Din regiune, pe primul nivel este Slovenia, în timp ce Albania, Bosnia-Herțegovina, Croația, Kosovo, Macedonia, România, Turcia și Grecia sunt la al doilea nivel. Serbia, Muntenegru, Bulgaria și Ungaria sunt pe lista cu nivel doi, dar şi pe lista țărilor care trebuie să fie monitorizate, în timp ce țări precum Belarus, Rusia, Iran, Siria și Coreea de Nord sunt plasate la al treilea nivel./ciliu/dsirbu

www.tanjug.rs – 28 iunie