Revista presei internaţionale – 29 iunie 2017

Atacul cibernetic care a lovit toată Europa şi se extinde în Statele Unite, preocupă întreaga presă internaţională.
Calculatoarele sunt blocate şi se cere o răscumpărare. Cele mai afectate ţări sunt Ucraina şi Rusia, dar şi Franţa sau Statele Unite, scrie LE FIGARO. LA LIBRE BELGIQUE îl citează pe secretarul de stat francez pentru problemele digitale, Mounir Mahjoubi, spunând că “Atacul /…/ se bazează pe o analiză foarte-foarte inteligentă a reţelelor pentru a detecta slăbiciunile existente”. Belgianul LE SOIR precizează că virusul acţionează prin intermediul unei falii de securitate a Windows pentru care Microsoft a difuzat deja un program de corecţie – o actualizare de securitate pentru toate sistemele de operare, de la Windows XP la Windows 10, denumită MS17-010, scrie şi LE FIGARO, citând un purtător de cuvânt al Microsoft.
Ziarul italian LA REPUBBLICA titrează: „Atac global al hackerilor, un nou Wannacry: a fost lovită şi centrala de la Cernobîl”.
În Rusia, ziarul KOMMERSANT informează că producătorul american de programe antivirus Symantec a făcut recomandări pentru a lupta cu acest virus care a afectat sistemele multor companii şi state în întreaga lume.

Soarta europenilor stabiliţi în Marea Britanie după ieşirea din UE este un subiect de actualitate. Potrivit LE MONDE, premierul Theresa May a făcut propuneri concrete: vrea să creeze pentru europeni un nou statut de rezident permanent, care va oferi în principiu aceleaşi drepturi ca cele de care dispun acum. Europenii care trăiesc de peste cinci ani în Marea Britanie vor beneficia de acest regim.
Persoanele sosite mai recent vor avea posibilitatea să rămână timp de cinci ani şi atunci vor putea cere acest statut. Numai cei sosiţi după un termen limită nu vor avea dreptul la el, acest termen urmând să fie stabilit.
Problema este considerată prioritară în Europa, mai ales pentru Polonia, care are 831.000 de cetăţeni în Regatul Unit, dar şi pentru Franţa, Germania sau Portugalia, scrie LE MONDE.
Uniunea Europeană consideră insuficient noul statut propus europenilor de Theresa May. Ziarul polonez RZECZPOSPOLITA îl citează pe negociatorul Uniunii pentru Bexit, Michel Barnier, care a declarat: „Avem nevoie de mai multă ambiție, claritate și garanții”. Liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, consideră că „Nu este o ofertă generoasă, ci dovada că [Theresa May] foloseşte oamenii ca monedă de schimb”, scrie LE MONDE.
Şi ziarul portughez DIÁRIO DE NOTÍCIAS scrie despre asigurările date de Theresa May în discursul ţinut în Parlament. Ea a dat garanţii că prin acest proiect nu i se va cere nici unui cetăţean european care în prezent se află cu forme legale în Regatul Unit să părăsească ţara în momentul ieşirii din UE”. Dna May a cerut reciprocitate pentru cele 1,2 milioane de britanici care trăiesc în restul UE.
Liderul echipei de negocieri a Bruxelles-ului, Michel Barnier, a reacţionat pe Twitter. „Obiectivele UE cu privire la drepturile cetăţenilor: acelaşi nivel de protecţie ca în legislaţia UE. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că propunerea britanică este „sub aşteptări”, iar Guy Verhofstadt, negociatorul Parlamentului European, a deplâns existenţa „unei serii de restricţii îngrijorătoare”.

Cancelarul german, Angel Merkel, s-a declarat în favoarea unei alegeri libere din partea deputaţilor formaţiunii sale politice privind căsătoria între persoane de acelaşi sex, informează FRANCE 24.
După ce s-a opus multă vreme, cancelarul conservator a deschis calea spre o legalizare a căsătoriei gay în Germania, în faţa unei presiuni crescânde la apropierea alegerilor legislative din septembrie, scrie JOURNAL DE MONTREAL. Ea a făcut această piruetă într-un interviu acordat revistei pentru femei BRIGITTE, cea mai citită revistă de acest gen din Germania. „Doresc să orientez discuţia într-o direcţie care ţine de decizia de conştiinţă mai curând decât să impun ceva”, a declarat dna Merkel.
„Braconând pe teritoriul adversarilor săi cu trei luni înaintea alegerilor, dna Merkel face incontestabil dovada unei redutabile iscusinţe politice”, apreciază LE MONDE.
Angela Merkel şi-a depăşit adversarii social-democraţi – scrie L’EXPRESS.

Pe 14 iulie se vor marca 100 de ani de la intrarea în război a Statelor Unite alături de trupele franceze în primul război mondial. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, l-a invitat pe preşedintele american, Donald Trump, şi pe soţia acestuia, Melania, să asiste la defilarea ce va avea loc cu ocazia sărbătorii naţionale, scrie ziarul belgian LE SOIR.
În Franţa însă, invitaţia nu se bucură de unanimitate. Preşedintele grupului la France Insoumise din Adunarea Naţională franceză, Jean-Luc Mélenchon, consideră că Donald Trump nu este bine venit la defilarea din 14 iulie, scrie LE FIGARO. „O deplâng. Dl Trump nu este bine venit la sărbătoarea din 14 iulie, la Paris. Sărbătoarea din 14 iulie este cea a libertăţii francezilor”, a declarat Jean-Luc Mélenchon pe canalul EUROPE 1. „Dl Trump este un violent, n-are ce căuta aici. Dar în fine, când va fi aici va fi primit cu demnitate deoarece este preşedintele Statelor Unite ale Americii”. Deputatul formaţiunii France Insoumise, Eric Coquerel, se miră şi el pe Tweeter de simultaneitatea invitaţiei cu decizia preşedintelui american de a se retrage din Acordul de la Paris privind clima: „Furios, Macron ia o decizie istorică: îl invită la defilarea de 14 iulie”.

(Gabriela Sîrbu, Agenţia de presă RADOR)