Critici în Parlament la programul de guvernare

Criticile din Parlament au venit după ce s-a constatat că programul de guvernare redactat odată cu formarea noului guvern conţine schimbări semnificative faţă de cel iniţial. Sunt prevăzuţi mai mulţi bani pentru bugetari, dar sunt decalate termene de aplicare a unor măsuri şi ar urma să apară şi modificări ale regimului fiscal, mai ales pentru companii. Dana Coman explică:

Reporter: Noile prevederi stabilesc că va fi accelerată creşterea salariului minim şi a nivelului acestuia, care ar urma să ajungă la 2.000 de lei în 2.020 faţă de 1.750 de lei, cât era prevăzut în programul electoral al PSD. Ar urma să fie introdusă însă o taxă de solidaritate, despre care nu sunt deocamdată foarte multe detalii. Aceasta ar urma să fie plătită doar de cei cu salarii foarte mari. Pentru firme este posibil ca impozitul pe profit să dispară şi să fie înlocuit cu un impozit pe cifra de afaceri a firmelor, cu trei trepte de impozitare. Liderul PSD, Liviu Dragnea a dat asigurări că guvernul va face analize serioase privind această măsură. A şi explicat de ce ar fi nevoie de noi reglementări fiscale:

Liviu Dragnea: Companiile mari, multinaţionale de afaceri de vreo 580 de miliarde de lei. Raportează doar 9 miliarde profit impozabil, companiile româneşti au o cifră de afaceri de 550 de miliarde de lei, raportează 27 de miliarde de lei profit impozabil, de trei ori mai mult. În condiţiile în care un asemenea grup de companii cu o asemenea cifră de afaceri raportează doar atâta profit impozabil, acolo există nişte cauze.

Reporter: La capitolul declare de termene sunt trecute amânarea cu un an a reducerii TVA de la 19 la 18 la sută. Şi introducerea voucherelor de vacanţă pentru bugetari a fost decalată de la 1 iulie, pentru cel mai târziu finalul anului 2018./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 iunie