Măsuri suplimentare luate de autorităţi pe perioada caniculei

Realizator: Daniela Coman – Canicula se instalează astăzi în cea mai mare parte a ţării. În 20 de judeţe, din jumătatea de sud a ţării, este cod portocaliu de temperaturi ridicate, iar în alte 15 sunt sub avertizare de cod galben. Valul de căldură se va accentua mai ales în sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei şi în sudul Moldovei. Temperaturile vor ajunge la 40 de grade Celsius la umbră, iar autorităţile ne recomandă să nu ieşim din clădiri decât dacă avem probleme a căror rezolvare nu poate fi amânată.
În Bucureşti, primarul general, Gabriela Firea, a anunţat şi măsuri suplimentare pentru cei care sunt nevoiţi să meargă prin oraş astăzi.

Gabriela Firea: În primul rând, în premieră, am montat, în capitală trei containere anticaniculă în: Piaţa Moghioroş, Crangaşi şi la Piaţa Romană. Aceste containere anticaniculă pun la dispoziţie un confort superior faţă de corturile care deja au fost amplasate, în număr de 15, în capitală. De asemnea, vreau să vă spun că toate cele 19 spitale care se află în administrarea Consiliului General sunt pregătite să facă faţă acestei situaţii, oricărei urgenţe medicale, având personal suplimentar.

Realizator: De altfel, în aproape toată ţara, au fost instalate puncte de prim-ajutor, iar aproximativ 840 de ambulanţe, 270 de autospeciale şi nouă aeronave SMURD sunt pregătite să intervină. În acelaşi timp, camioanele care transportă mărfuri neperisabile nu vor circula, între orele 12:00 şi 20:00, pe sectoarele de autostradă şi drumurile naţionale din judeţele aflate sub coduri de caniculă. Interdicţia se aplică, inclusiv, pentru autovehiculele de transport care urmează să intre în ţară – a declarat la Radio România Actualităţi, directorul general-adjunct al Companiei de Drumuri, Radu Munteanu.

Radu Munteanu: În aceste zone, temperatura asfaltului poate să depăşească şi 60 de grade. Din cauza frânărilor şi maşinilor cu tonaj ridicat pot apărea deformări ale drumului, făgaşe, văluriri ireversibile. Transportatorii din afara ţării vor fi avertizaţi la punctele de frontieră şi vor fi  opriţi şi îndrumaţi spre zonele de parcări din vămi.

Realizator: Şi CFR Infrastructură a anunţat că intervalele orare în care temperatura în şină va depăşi 50 de grade Celsius trenurile vor circula cu 20-30 km/h, mai încet faţă de viteza normală./practica/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 iunie