La sediul de la Strasbourg al Parlamentului European, omagiu solemn fostului cancelar german Helmut Kohl

La sediul de la Strasbourg al Parlamentului European i-a fost adus astăzi un omagiu solemn fostului cancelar german Helmut Kohl, decedat în luna iunie. El este considerat unul dintre cei mai importanţi promotori ai construcţiei europene.

Corespondenţă din Franţa – Reporter: Anton Cazacu – Numeroase personalităţi politice au participat la ceremonia de la Strasbourg. Reprezentanţii instituţiilor europene, preşedintele Parlamentului, cel al Comisiei Europene şi cel al Consiliului European i-au întâmpinat pe şefii de guvern şi de stat din ţările Uniunii, dar şi personalităţi precum primul ministru al Rusiei, Dmitri Medvedev, cel al Israelului, Benjamin Netanyahu, sau fostul preşedinte american Bill Clinton. Acesta din urmă a evocat momentele istorice pe care le-a trăit alături de Helmut Kohl. Moştenirea politică a fostului cancelar german a fost evocată, desigur, de actualul cancelar Angela Merkel, dar şi de preşedintele francez, Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron: Care este mesajul vieţii sale? El ne învaţă că Europa, ceea ce uneşte astăzi, este moştenirea unor oameni care au hotărât să se ridice peste ceea le era predestinat, care au avut curajul să lupte împotriva urii şi a fricii.

Reporter: Spiritul practic, abilitatea politică pot fi utile, dar ele nu construiesc nimic – a mai spus Emmanuel Macron. Doar idealurile susţinute de prietenie şi fidelitate permit realizarea proiectelor – a subliniat şeful statului francez./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 iulie