AmCham Romania: Relaţiile bilaterale Romania – SUA, un context favorabil ce trebuie fructificat în plan economic

Cu prilejul aniversării Zilei Independenţei SUA, Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania) salută angajamentul asumat la cel mai înalt nivel de Romania şi SUA pentru menţinerea bunei cooperări în domeniul apărării şi  în mod specific pentru intensificarea relaţiilor comerciale.

Este deosebit de important ca România să facă eforturi pentru a se remarca ca destinaţie de investiţii pentru companiile americane, dovedind fermitate în continuarea reformelor, în respectarea angajamentelor asumate în cadrul structurilor internaţionale din care face parte, în asigurarea unui mediu investiţional transparent, predictibil şi stabil. În anul 2017, în contextul aniversării de a 20 de ani de Parteneriat Strategic SUA- Romania, ţara noastră beneficiază de o vizibilitate sporită în relaţiile bilaterale, în plan politic, militar, şi chiar economic, oferind toate premizele favorabile pentru creşterea nivelului de schimburi comerciale, a declarat Jaak Mikkel, Preşedintele AmCham Romania.

Selectarea destinaţiilor pentru investiţii depinde însă în mare măsură de realităţile interne ale ţării, astfel că investitorii americani şi nu numai, evaluează atractivitatea economică prin prisma factorilor precum stabilitatea, predictibilitatea, transparenţa procesului decizional, cadrului legislativ şi fiscal, nivelul birocraţiei, eficienţa administraţiei şi a seriviciilor publice, calitatea infrastructurii sau disponibilitatea capitalului uman.

Romania este foarte des amintită ca aliat de încredere al SUA şi apelul AmCham Romania la acest moment aniversar este să facem toate eforturile de ne păstra acest statut prin continuarea în plan intern a luptei anti-corupţie şi respectarea statului de drept, printr-o guvernanţă economică predictibilă şi transparentă.

Avem convingerea că doar în acest mod, România va rămâne o opţiune viabilă pentru menţinerea şi atragerea capitalului financiar şi uman.

AmCham Romania îşi reafirmă deschiderea pentru dialog şi consultări între sectorul public şi privat, pentru a promova priorităţile membrilor, companii americane, internaţionale şi româneşti în vederea îmbunătăţirii politicilor publice şi a climatului de afaceri din România. Atât timp cât investitorii americani prezenţi în Romania derulează operaţiuni de succes, România va continua să atragă atenţia potenţialilor investitori de peste ocean.

***

DESPRE AMCHAM ROMÂNIA:

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) este cea mai reprezentativă  asociaţie profesională de afaceri, înfiinţată în anul 1993 de un grup de companii americane, dar care reuneşte în prezent peste 400 de companii americane, internaţionale şi locale. Acestea au cumulat investiţii totale de peste 20 miliarde dolari, generând în jur de 250.000 de locuri de muncă.  AmCham România este ferm angajată în facilitarea unui dialog deschis între comunitatea de afaceri şi autorităţile centrale, promovând soluţii şi priorităţi pentru îmbunătăţirea mediul de afaceri şi creşterea competitivităţii economice a României în plan regional şi european. AmCham Romania este membră a U.S. Chamber of Commerce şi a reţelei europene AmChams in Europe.