Cooperarea româno-polonă, în perspectiva vizitei preşedintelui Klaus Iohannis la Varşovia

Preşedintele Klaus Iohannis are programată vineri o deplasare în Polonia, unde este prevăzută o întâlnire a liderilor Europei de Est, Centrale şi de Sud cu preşedintele american Donald Trump. Potrivit Casei Albe, întrevederea este menită să demonstreze sprijinul pe care administraţia americană îl acordă acestei părţi de Europă. Vor predomina discuţiile legate de securitatea flancului estic, idee intens susţinută atât de Polonia cât şi de România.

Reporter: Carmen Gavrilă – România şi Polonia sunt pe aceeaşi lungime de undă în ce priveşte securitatea şi nevoia ca NATO să continue să aibă o prezenţă consistentă pe flancul său estic. În plus, atât Bucureştiul cât şi Varşovia acordă o atenţie deosebită Parteneriatului Estic, care are nevoie de obiective concrete şi ambiţioase la summitul din acest an, care să permită avansarea relaţiilor statelor din Parteneriat cu Uniunea Europeană, pe baza principiilor diferenţierii şi meritelor proprii.

Cooperarea româno-polonă în materie de securitate este puternică şi în formatul B-9 şi Trilaterala România-Polonia-Turcia. În plus, România tocmai a preluat luna trecută, prin intermediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, funcţia de comandant al Forţei de Jandarmerie Europene, pentru o perioadă de doi ani, până în iunie 2019, în condiţiile în care EUROGENDFOR va fi tot mai implicată în misiuni sub egida UE şi a ONU şi are ca scop să aplice, în domeniul securităţii şi apărării, obiectivele strategiei globale a UE. În prezent, Forţa de Jandarmerie Europeană este constituită din şapte state membre: Franţa, Italia, Spania, Olanda, Portugalia, România şi Polonia, un stat partener, Lituania, şi un membru observator – Turcia. România şi Polonia sunt parteneri strategici în baza semnării Declaraţiei comune privind Parteneriatul Strategic, în 2009. În prezent, Parteneriatul Strategic este implementat prin planul de acţiuni comune pentru perioada 2016-2020.

În ce priveşte relaţia economică, potrivit datelor Ministerului român de Externe, schimburile comerciale româno-poloneze au crescut constant în ultimii ani, iar în 2015 s-au ridicat la 4,5 miliarde de euro – în creştere cu 11% faţă de anul precedent. În plus, anul trecut, la sediul Ambasadei României la Varşovia a fost inaugurată Camera de Comerţ şi Industrie Polono-Română./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 iulie