Narendra Modi este primul premier al Indiei care face o vizită oficială în Israel

Marţi începe vizita premierului Indiei, Narendra Modi, în Israel. Este pentru prima dată în ultimii 70 de ani când un demnitar indian de acest rang vizitează Israelul.

Corespondenţă de la Ierusalim – Reporter: Dragoş Ciocîrlan – Narendra Modi este primul premier al Indiei care face o vizită oficială în Israel. În ciuda impedimentelor ideologice din India, relaţia cu Israelul s-a dezvoltat, dar a fost un drum anevoios. Israelul nu a renunţat niciodată la posibilitatea de a dezvolta legături mai puternice cu gigantul din Asia de Sud. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat, înaintea vizitei lui Narendra Modi, că este istorică. În 70 de ani de existenţă a Statului Israel, niciodată un premier din India nu a venit la Ierusalim. Faptul că are loc această vizită este expresia puterii militare, economice şi diplomatice a Statului Israel. De la Gandhi la Modi drumul a fost foarte greu.

Legăturile dintre India şi Israel nu se bazează pe sentimente, aşa cum se poate argumenta în cazul relaţiei Israel – SUA, ci numai pe interese. India are mult de câştigat din punct de vedere militar, economic şi chiar diplomatic, prin întărirea legăturilor cu Israelul, iar o vizită de prim-ministru este un semnal pentru toţi – spune analistul Nicolas Blarel, profesor la Universitatea din Leiden. Gandhi a adoptat o poziţie destul de favorabilă palestinienilor şi împotriva sionismului. Poziţia sa a fost determinată, în mare parte, de politica internă şi dorinţa de a crea o alianţă împotriva britanicilor, cu Liga musulmană. India a recunoscut Statul israel n 1950, iar legături diplomatice depline au fost stabilite 42 de ani mai târziu, în 1992. Înainte de a veni în Israel, Modi a fost în Arabia Saudită, Qatar, Emirate şi Iran. Indiferent de modul în care a fost pregătit terenul acestei vizite, este un reper incontestabil./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 iulie