2017. július 5

Liviu Pleşoianu az Országos  Korrupcióellenes Ügyészség székháza előtt tiltakozik
Liviu Pleşoianu szociáldemokrata képviselő az Országos  Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) székháza előtt tiltakozik néhány tucat emberrel együtt. A Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője elégedetlenségét az váltotta ki, hogy Laura Codruta Kövesi, a DNA főügyésze nem volt hajlandó megjelenni a 2009-es választásokat vizsgáló parlamenti bizottság meghallgatásán. Liviu Plesoianu  arra kérdésre keresi a választ, hogy Kövesi részt vett-e vagy sem az Oprea lakásán 2009-ben tartott találkozón? „Kövesi nem akar a kivizsgáló bizottság elé járulni, noha, az Alkotmánybiróság  döntése is arra kötelezi, hogy meghallgatása végett a bizottság elé kell állnia. Következésképpen, úgy gondoltam, hogy, mint  a kivizsgáló bizottság tagja, jómagam jövök el a DNA-hoz, hogy közvetlenül feltegyem neki e kérdést”, magyarázta Plesoianu tiltakozásának okát. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.05)
Donald Trump a román-amerikai stratégiai partnerség gazdasági téren való konszolidálását kérte
Az amerikai diplomáciai küldetés gyakorlatba ülteti Donald Trump elnök ama kérését, hogy a Romániával megkötött stratégiai partnerséget konszolidálják gazdasági téren is, közölte kedd este Hans Klem, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete, az amerikai függetlenségi nyilatkozat aláirásának 241-ik évfordulója alkalmábót rendezett fogadáson. Mint hozzáfűzte, Amerika mindig támogatni fogja a korrupcióelleni küzdelmet Romániában.  Hans Klem egyben közölte, hogy az őszön minden idők legnépesebb kereskedelmi küldöttség látogat Romániába, amely, egyebek mellett, erőteljesen ösztönözni fogja a román-amerikai befektetéseket. „Romániában a maximális hatékonyságú beruházásokat a stabil, átlátható és kiszámitható politikai környezetben valósithatjuk meg, hangsúlyozta az amerikai nagykövet. Klaus Iohannis államfő a rendezvényen kiemelte: „A román állampolgárok ma már tudják, hogy a demokratikus értékek nem képezik vitatárgyát és itt az ideje, hogy Romániát felelősségteljesen kormányozzuk, első helyre helyezve az állampolgár érdekét és ugyanakkor tanubizonyságot téve arról, hogy Románia a vállalt kötelességeket tiszteletben tartó partner”. Mint hozzáfűzte, Románia számára a traszatlanti kacsolatok folyamatos erősitése létfontosságú és lényeges a nyugati demokratikus civilizáció számára. (RADOR HIRÜGYNÜKSÁG – 07.05)
A miniszterelnök derülátóan szólt a kormányprogramról
Mihai Tudose miniszterelnök derülátóan szólt a kormányprogramról, amely – véleménye szerint – az egyedüli esély arra, hogy Románia ráálljon a fejlődési pályára. A szállitási minisztériumnál tartott szerdai beszélgetésen a kormányfő megjegyezte, hogy a védelmi minisztérium képviselőivel megvitatja a hadsereg 2017 és 2020 közötti időszakban való felszerelésére vonatkozó terv visszavonását az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsa keddi ülésének (CSAT) napirendjéről. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.05)
Terrorelháritási nemzetközi konferenciát tartanak Bukarestben
Az Eurisc Alapitvány, a Közép-Kelettel foglalkozó Gazdasági és Politikai Intézet, a Titulescu Alapitvány és Irán bukaresti nagykövetsége szerdán, Bukarestben konferenciát szervezett a terrorelháritás témakörével. Az értekezlet napirendjén szerepel, egyebek mellett, a sziriai válság és Románia szerepe Európa és Sziria közötti kapcsolatokban, ugyanis hazánk továbbra is fenntartja damaszkuszi nagykövetségét, amely diplomáciai szolgálatot biztosit a legtöbb uniós tagállamnak. Az Intercontinental szállodában tartandó konferenciára magas rangú tisztségviselőket és szakembereket hivtak meg Libanonból, Franciaországból. Iránból, Nigériából, Oroszországból. Dél-Afrikából, Tunéziából, Nagy-Britanniából és Romániából. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.05)