THE NEW YORK TIMES: Preşedintele României îl susţine pe procurorul anticorupţie pe fondul criticilor

Preşedintele României şi-a declarat sprijinul pentru procurorul anticorupţie, după ce criticii au încercat să obţină destituirea ei pe fondul scandalului care ia amploare, pe tema demersului de combatere a corupţiei din ţară.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, marţi, că nu există motive pentru suspendarea procurorului Laura Codruţa Kovesi. „Sunt foarte mulţumit de direcţia anticorupţie”, a spus Iohannis.

Kovesi şi-a făcut mulţi duşmani în rândul membrilor elitei României care sunt vizaţi de lupta împotriva corupţiei.

Cele mai recente critici au apărut după ce ea a concediat un procuror pe temei că el cunoştea o persoană pe care o ancheta şi l-a destituit pe un altul care nu şi-ar fi informat şeful despre o sesizare depusă.

Criticii au spus că destituirile se reflectă negativ asupra activităţii ei de procuror-şef anticorupţie, funcţie pe care o deţine din 2013.

Un post tv a difuzat de asemenea o înregistrare în care Kovesi ar fi făcut apel la condamnarea unui premier neprecizat. Ea a negat că ar fi făcut vreo faptă reprobabilă şi agenţia de combatere a corupţiei a spus că înregistrarea a fost „distorsionată”.

Iohannis a spus că vrea „clarificări urgente, pertinente” despre aceste alegaţii şi a sugerat că ar putea fi „un scandal creat de media şi de unii politicieni corupţi”.

THE NEW YORK TIMES (SUA), 4 iulie

Traducerea: Adriana Buzoianu