Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, despre reabilitarea persoanelor ale căror fapte au fost prescrise

Realizator: Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a precizat, în această seară, că persoanele care au fost condamnate penal şi, ulterior, reabilitate ar fi beneficiat, oricum, de posibilitatea de a face parte din guvern, chiar dacă acest lucru nu ar fi fost stipulat în proiectul de lege privind Codul Administrativ, aflat în dezbatere publică. El a explicat că în Codul Penal există mai multe prevederi referitoare la reabilitarea persoanelor ale căror fapte au fost prescrise.

Tudorel Toader: Noi, în România şi în sistemele juridice, in general, avem două mari categorii de fapte, după gravitatea lor: fapte care sunt prescriptibile şi fapte care sunt imprescriptibile. Cele imprescriptibile sunt cele contra păcii şi omenirii; cele prescriptibile sunt toate celelalte infracţiuni. Deci, dacă s-a împlinit termenul, ai beneficiul ridicării decăderilor şi interdicţiilor.

Realizator: Potrivit unei decizii de luna trecută a Curţii Constituţionale, condamnaţii penal care au fost reabilitaţi sau amnistiaţi sau ale căror fapte au fost dezincriminate pot deveni membri ai guvernului şi nu se mai supun interdicţiei de a ocupa astfel de funcţii, stipulată de articolul 2 din Legea 90 pe 2001./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 iulie