NEWSWEEK: Rusia nu va fi fericită: departamentul de stat a aprobat vânzarea unui sistem de apărare cu rachete către România

Departamentul american de stat a aprobat o posibilă vânzare de echipamente anti-rachetă în valoare de 3,9 miliarde de dolari către România, o măsură care probabil va înfuria Rusia. Agenția de Cooperare pentru Apărare și Securitate (Defense Security Cooperation Agency) a declarat marți într-un comunicat că a transmis certificarea necesară, semnalând pe 10 iulie Congresului potențiala tranzacție cu România.

Anunțând măsura, agenția a afirmat: „Propusa vânzare a sistemului Patriot va sprijini nevoile României pentru propria ei autoapărare și va susține obiectivele de apărare ale NATO.”

Agenția adaugă că: „România va utiliza sistemul cu rachete Patriot pentru a-și consolida apărarea teritoriului și a descuraja amenințări regionale. Tranzacția propusă va mări capacitățile defensive ale armatei române pentru a se păzi de o agresiune și pentru a proteja aliații din NATO care se instruiesc și operează frecvent în interiorul frontierelor României. România nu ar trebui să aibă nici o dificultate în a absorbi acest sistem în cadrul forțelor ei armate.”

Moscova a ridicat anterior problema că România găzduiește un scut anti-rachetă american care, afirmă ea, este o amenințare la adresa securității Rusiei. Președintele rus Vladimir Putin a avertizat la rândul lui în mai, atunci când elementul românesc al scutului a fost activat, că vor exista repercursiuni pentru existența acestuia, și este improbabil ca el să reacționeze pozitiv la vânzarea echipamentului american anti-rachetă către România.

„Dacă ieri în acele zone ale României oamenii pur și simplu nu știau ce înseamnă să te afli în colimator, atunci astăzi vom fi forțați să luăm anumite măsuri pentru a ne asigura securitatea”, declara Putin la o conferință de presă din mai, referindu-se la scut și fiind citat de Reuters.

„Nu vom trece la acțiune până când nu vom vedea rachete în zone care se învecinează cu noi”, a adăugat el. „Am început să repetăm ca pe un refren că vom fi forțați să răspundem […] Nimeni nu vrea să ne asculte. Nimeni nu vrea să poarte negocieri cu noi.”

Vestea privind vânzarea echipamentului anti-rachetă României vine în momentul în care SUA și-au detașat sistemul antiaerian pentru prima dată în Lituania, în condițiile în care această țară și vecinii ei caută să descurajeze orice fel de incursiune militară a Rusiei.

Articol de Harriet Sinclair

Traducere: Andrei Suba

NEWSWEEK (SUA) – 12 iulie 2017

http://www.newsweek.com/russia-wont-be-happy-state-department-sells-missile-defense-system-romania-635210