Problema migranţilor, în centrul discuţiilor trilateralei de la Trieste

Peste 3500 de migranţi salvaţi în ultimele zile, în largul Libiei, au sosit azi în Italia, în timp ce Roma face presiuni pentru ca şi alte ţări să-şi deschidă porturile. Problema s-a aflat azi în centrul discuţiilor trilateralei de la Trieste, între premierul Italiei, Paolo Gentiloni, şi omologii săi francez şi german, Emmanuel Macron şi angela Merkel.

Corespondenţă de la Roma – Reporter: Elena Postelnicu –  Nu s-a rezolvat nimic în privinţa crizei migraţiei cu care se confruntă de luni de zile Italia nici după trienala de astăzi de la Trieste, a patra întâlnire dintre cei trei lideri în ultimele trei săptămâni, doar o promisiune din partea preşedintelui francez, Emmanuel Macron, că ţara sa îşi va îndeplini sarcina doar în cazul refugiaţilor, nu şi al migranţilor economici, care nu au drept la protecţie internaţională.

Emmanuel Macron: Franţa nu şi-a făcut întotdeauna partea sa faţă de refugiaţi. Vom accelera procesul şi ne vom îndeplini sarcina.

Reporter: Atât Emmanuel Macron, cât şi cancelarul german, Angela Merkel, şi-au exprimat solidaritatea şi au lăudat implicarea Italiei în primirea migranţilor.

Angela Merkel: Italia a făcut enorm de mult, de exemplu, înregistrarea şi primirea refugiaţilor. Toţi trei trebuie să combatem în lupta contra migraţiei ilegale, prin cooperarea cu Africa, deosebit de importante fiind zone ca Niger şi Libia.

Reporter: Premierul Italiei, Paolo Gentiloni, a făcut un nou apel către Europa pentru a fi puternică şi coezivă şi a promis că ţara sa va continua să-i salveze şi să-i găzduiască pe refugiaţi.

Paolo Gentiloni: Italia a făcut şi va continua să-şi facă partea sa în acordarea primului ajutor şi primirii acestor refugiaţi, dar se bate pentru ca politica migratorie să nu fie încredinţată numai anumitor ţări, ci să fie împărţită la toată Uniunea Europeană, cu intervenţie în Africa şi cooperare în Mediterana şi în Libia.

Reporter: La ameninţarea Italiei că va bloca intrarea în porturile sale a navelor străine care îi transportă pe migranţii salvaţi pe Mediterana, agenţia Frontex răspunde astăzi că nu se ocupă de rezolvarea problemelor politice, în condiţiile în care niciuna dintre ţările Uniunii Europene cu nave în Mediterană nu vrea să preia aceşti migranţi pe teritoriul lor.

Fabrice Leggeri, directorul agenţiei Frontex: Autorităţile italiene ne-au adresat această solicitare. Pentru a adopta un plan operativ este nevoie de acordul tuturor statelor membre participante, deci nu este numai o chestiune dintre Italia şi Frontex. Până în prezent, nicio altă ţară nu este disponibilă să primească debarcări de migranţi n porturile lor.

Reporter: În contextul în care Italia este tot mai îngrijorată de cei peste 85.200 de migranţi care au ajuns pe teritoriul său numai de la începutul anului până în prezent, ministrul de interne, Marco Minniti, s-a aflat, astăzi, la Berlin, pentru a discuta cu omologul său, urmând ca, mâine, să se deplaeze la Tripoli pentru a se întâlni cu primarii libieni./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 iulie