„Chicago Sun-Times”, vândut simbolic la preţul de un dolar

„Chicago Sun-Times”, cel mai vechi cotidian din capitala americană a crimei, care a fost tipărit fără întrerupere de la apariţia sa până în prezent, a fost vândut unui grup de investitori la preţul simbolic de un dolar, a anunțat conducerea ziarului pe 13 iulie.
Cotidianul, fondat în 1844, de opt ori câștigător al prestigiosului Premiu Pulitzer, a precizat că a fost achiziționat de un grup condus de un fost consilier municipal al orașului, Edwin Eisendrath – devenit PDG al „Sun-Times”, precum şi al unui grup de sindicate.
Ziarul nu a oferit detalii cu privire la tranzacţie, dar rivalul său, „Chicago Tribune”, a afirmat că vânzarea s-a încheiat la preţul simbolic de un dolar. La începutul acestui an, același „Chicago Tribune” şi-a anunţat ambiția de a cumpăra „Sun-Times”, dar s-a lovit de refuzul Ministerului Justiției, care se temea de apariția unui monopol asupra informaţiilor cotidiene  locale.
Chiar dacă acest ziar a fost cumpărat cu o singură bancnotă verde, investitorii au fost nevoiţi să pună 11,2 milioane de dolari pe masă pentru a menține operațiunile, potrivit declaraţiilor făcute chiar de „Chicago Sun-Times”.
Acordul încheiat în această săptămână evidențiază precaritatea presei americane, cu titluri a căror valoare a scăzut mult pe parcursul ultimelor două decenii. De exemplu, „Sun-Times” a fost cumpărat în 2011 la preţul de 20 de milioane de dolari. Acum, proprietarii „au ajuns la concluzia că este de preferat să câştige un dolar în loc să plătească opt milioane de dolari cât ar fi costat închiderea ziarului”, a comentat James Warren de la Poynter Institute./rcostea/vdraguta

www.lefigaro.fr – 13 iulie